Folat er en samlebetegnelse på flere typer vitamin B9 og folsyre er én av disse. Både folat og vitamin B12 spiller en viktig rolle i DNA-syntesen og dannelse av nye celler og vev i kroppen. Kroppen trenger folat ved blant annet dannelse av røde blodceller.
Anbefalt daglig inntak:
🔸 Barn < 14 år: 50-200 µg
🔸 Voksne: 300 µg
🔸 Gravide og de som planlegger graviditet: 400 µg (forebygger ryggmargsbrokk hos barnet)
Hvis forbruket av folat i kroppen er for stort eller inntaket er for lite, vil det ikke kunne dannes nok røde blodlegemer og det oppstår blodmangel (anemi). Nivået av hemoglobin, som er det proteinet i de røde blodcellene som frakter oksygen i blodet fra lungene til alle organer, blir lavt.
Anemi på grunn av folatmangel kan oppstå hos
☑️ eldre med mangelfullt kosthold
☑️ anorektikere
☑️ tarmsykdommer som fører til nedsatt opptak av næringsstoffer i tarmen (Crohns sykdom, ulcerøs kolitt)
☑️ alkoholikere
☑️ enkelte medikamenter (p-piller, antidepressiva m.m.)
☑️ høyt stoffskifte
☑️ kreftsykdom
Folatmangel uten anemi gir ingen symptomer. Ved blodmangel kan det oppstå:
✅ tretthet
✅ nedsatt fysisk yteevne
✅ svimmelhet
✅ hjertebank
✅ tungpustet
✅ blek hud
✅ glatt og rød tunge, og sår i munnvikene
✅ hukommelsesvansker
✅ forstyrrelser i nervesystemet
✅ psykiske plager
💊 Folatmangel behandles med folsyretilskudd 1 gram daglig i 3 måneder. I spesielle tilfeller kan det være nødvendig med 5 mg daglig.
Matvarer med folat:
✅ mørkegrønne grønnsaker (brokkoli, spinat, ruccola. rosenkål, blomkål)
✅ bønner, kikerter, linser
✅ lever, leverpostei
✅ kålrot, rødbeter
✅ appelsin, kiwi, honningmelon
✅ jordbær, bringebær, bjørnebær
✅ paprika, mais
✅ fullkornsprodukter
✅ melk og yoghurt
📌 Obs: lang koketid ødelegger folat. Grønnsakene bør spises råe eller bare gis et oppkok.