Hvilken hostesaft bør du bruke?

Det mest stilte spørsmål hos oss på Drop-in Legene den siste uken er definitivt «Hvilken hostesaft bør jeg bruke?». Nå er forkjølelsesesongen for alvor i gang og FHI har i år varslet om en kraftig influensasesong😷

Det er imidlertid ikke all hoste man skal prøve å stoppe. Hvis det kommer fremmedlegemer, støv, slim og puss i luftveiene, eller hvis slimhinnen blir betent, fører dette til hoste. Dette er kroppens måte å «rense opp»😃

Ved slimhoste er det viktig at slimet kommer opp, for hvis slimet blir liggende kan det skape grobunn for bakterier🦠 Derfor bør man ikke bruke hostedempende medisiner som hemmer hosterefleksen ved slimhoste.

Studier har vist at reseptfrie hostedempende midler har generelt ingen eller svært liten effekt🙈 For helsepersonell er det i utgangspunktet ingen faglige grunner til å anbefale reseptfrie legemidler for hoste. Ønsker du allikevel prøve reseptfri hostesaft så er det viktig å velge hostesaft etter hvilken type hoste du har. Tørrhoste og slimhoste skal behandles forskjellig.

Reseptfrie medisiner for tørrhoste:

➡ Noskapin (ikke barn < 2 år)

Reseptfrie midler mot slimhoste:

➡ Bisolvon

➡ Solvipect (ikke barn < 6 år)

➡ Tussin (ikke barn < 6 år)

Reseptbelagte medisiner:

➡ Cosylan; mot tørrhoste (ikke barn < 2 år)

➡ Solvipect Comp; mot slimhoste (ikke barn < 6 år)

Cosylan virker dempende på hosterefleksen, og kan virke særlig lindrende på kvelden for å sikre en god natts søvn. Både Cosylan og Solvipect Comp inneholder etylmorfin og bør ikke inntas før bilkjøring.

Honning har i studier vist at det sannsynligvis litt bedre effekt enn ingen behandling som kortvarig (inntil 3 dager) behandling av hoste hos barn eldre enn 12 måneder🍯 Dosering: 2-5 år: ½ teskje, 6-11 år: 1 teskje, 12-18 år: 2 teskjeer. Honning skal ikke gis til barn < 1 år!

Generelle råd ved hoste

➡ hoste forverres ved flatt sengeleie, så det er viktig å sove med hodet høyt; bruk en ekstra pute eller legg to tykke bøker under sengebeina

➡ hold soverommet kjølig; varm tørr luft gjør at man hoster mer

➡ å suge på halstabletter kan lindre hosten

➡ drikk mye vann ved slimhoste for å få løsnet opp slimet

Voksne pasienter som hoster i mer enn 3-4 uker kan ha nytte av inhalasjon med medikament som utvider bronkiene slik at luftpassasjen i lungene bedres (f.eks Ventoline inhalasjon), men behandlingen anbefales ikke rutinemessig.