Funfact-fredag: Mennesker er helt unike

Det er mange likheter mellom mennesker og dyr; vi spiser, sover, tenker og kommuniserer og er også like på mange måter i hvordan kroppene våre fungerer på. Men på noen områder er vi mennesker helt unike😊:

➡️ Mennesker ikke er de største, raskeste eller sterkeste av dyrene, men vi er beste på noe: nemlig langdistanseløp🏃‍♂️🏃‍♀️🏃 Våre lange ben, oppreist holdning og evne til å bli kvitt varme via svette er faktorer som gjør oss til gode løpere. Faktisk pleide tidligere mennesker å jakte byttet sitt ved å jage det i lange perioder til dyrene bokstavelig talt døde av utmattelse; en teknikk kjent som «persistence hunting»😯 Mange mener at dette er en av de fremste årsakene til at mennesket er klodens dominerende art. I Wales arrangeres forøvrig «Man versus Horse Marathon» årlig og to ganger har et menneske krysset målstreken før hesten🏃‍♂️🐴

➡️ Ingen andre arter kan kaste så fort som oss😊 Denne egenskapen gjorde oss til gode jaktere og bidro betydelig til andre aspekter av vår evolusjon, inkludert hjernestørrelse.

➡️ Uten tvil er det vår ekstraordinære hjerne som skiller oss mest ut fra dyrene🧠 Mennesker har ikke den største hjernen i dyreriket – den tilhører faktisk spermhvalen som har en hjerne på 8 kg😳 Menneskets hjerne veier kun 1,5 kg. Vi har ikke engang den største hjernen i forhold til kroppsstørrelse – mange fugler har hjerner som utgjør mer enn 8% av kroppsvekten, sammenlignet med bare 2,5% for mennesker. Men den menneskelige hjernen gir oss muligheten til å resonnere og tenke langt utover evnene til resten av dyreriket😃

➡️ Visste du at mennesker er de eneste dyrene med hake?🤔 Andre dyr har kjever, men det er bare mennesker som har haker. Selv om forskere ikke er helt sikre på hvorfor vi har denne funksjonen, er det en teori at hakene våre gjør det lettere for oss å tygge.

➡️ Mennesker er den eneste arten som rødmer. Det er fortsatt usikkert hvorfor folk rødmer. Allerede på 1800-tallet strevde Charles Darwin med å forstå fenomenet rødming. I boka «The Expression of the Emotions in Man and Animals» skriver han at «rødming er det merkeligste og mest menneskelige av alle uttrykk».

Mennesker er forøvrig de eneste levende skapninger som

➡️ sover på ryggen

➡️ kan tegne rette linjer

➡️ gråter av emosjonelle årsaker

➡️ har sex ansikt til ansikt (i tillegg til apene)

Og ingen andre arter bruker betydelig tid på sysler som ikke bidrar direkte til overlevelse eller reproduksjon😉😊