På tungen vår er egne spesialiserte smaksceller lokalisert i små grupper (som vi kaller smaksløker). Vi har tilsammen mellom 2000 og 10 000 smaksløker – og hver smaksløk har mellom 50-100 smaksceller. Alle har forskjellige mengder smaksløker – som igjen påvirker måten den enkelte oppfatter smaker på. Her er noen fakta og funfact om smakssansen vår:
Barn har flere smaksløker enn voksne. I en alder av 60 år har vi mistet 50% av smaksløkene våre Dette forklarer kanskje hvorfor behovet for krydder i maten ofte stiger med alderen
Visste du at det ikke bare er på tungen du har smaksløker? Det er også enkelte smaksceller i slimhinnen på ganen, i nesesvelgrommet og på strupelokket.
Du har sikkert sett tegningen av tungen som viser hvilke deler av tungen som er ansvarlig for hvilken smak? Det er bare en myte Alle regioner på tungen oppdager alle smaker, men forskjellige deler er mer følsomme for visse smaker.
I tillegg til de 4 viktigste smakene (salt, bitter, søt, sur), kan smakløkene også oppdage en 5. smak, kjent som umami. Umami er et japansk ord for smaken man får fra glutaminsyre. Denne typen smak er blant annet tilstede i stekt kjøtt, balsamicoeddik, soyasaus og vellagrede oster. ‘Umai’ betyr ‘deilig’ og ‘mi’ betyr ‘smak’.
Ca 1/4 av befolkningen regnes som ”supertasters”. Disse kan ha dobbelt så mange smaksløker som de fleste av oss. De fleste «supertastere» synes dette er plagsomt. De har en spesielt økt smakssans for bitter mat. Spesielt er brokkoli uutholdelig bittert for supertasterne
Noen personer er det vi kaller «thermal tasters» – disse registrerer kalde matvarer som sure og varme matvarer som søte.
Enkelte personer er genetisk følsomme for koriander. For dem er det som å spise såpe
Du har kanskje hørt om «fantomsmerter». Det finnes også «fantomsmak»; det vil si at en person føler permanent smaken av «noe» som ikke er til stede.
Kroppen kan oppdage smak på 0,0015 sekunder, noe som er raskere enn å blunke. Men smaken er den minst nøyaktige av de fem sansene.
En viktig smaksnerve, chorda tympani, går fra tungen opp igjennom mellomøret og inn i hjernen. Noen ganger opplever mennesker som har hatt øreoperasjoner en endring i smakssansen