Hva er stoffskifte?

Stoffskifte er et komplett sett av kjemiske reaksjoner som skjer i alle kroppens celler og er absolutt livnødvendige for at cellene skal kunne opprettholde sine funksjoner.

I all hovedsak dreier stoffskifte seg om å nyttiggjøre seg av næringsstoffer vi spiser til energi og oppbygging av vev, og å kvitte seg med avfallsstoffer🥘🍞🥦💪

Skjoldbruskkjertelen (thyreoidea), som ligger rett nedenfor strupehodet foran på halsen, produserer hormonet tyroksin (T4) som regulerer stoffskiftet og virker på alle cellene i hele kroppen. Thyroxin omdannes til trijodtyronin (T3) i kroppscellene.

Har man for lite T4 betyr det at det er en svikt i skjoldbruskkjertelen som gjør at stoffskiftet blir lavt. Da sender hjernen ut tyreoideastimulerende hormon (TSH) for å stimulere skjoldbruskkjertelen til å produsere mer T4. I blodprøven er da FT4 lav og TSH høy.

Har man for mye T4 sender hjernen ut mindre thyreoideastimulerende hormon, så ved høyt stoffskifte er FT4 høy og TSH lav.

Er det for lite T4, går de fleste kroppsfunksjoner tregere (lavt stoffskifte)- kroppen går på «sparebluss».
Symptomer kan blant annet være
 tretthet
 nedstemthet
 tørr hud
 håravfall
 frostfølelse
 forstoppelse
 vektøkning
 uregelmessig menstruasjon
 hevelse rundt øynene.

Den vanligste årsaken i Norge til lavt stoffskifte er at kroppens eget forsvarssystem danner antistoffer som angriper skjoldbruskkjertelen (anti-TPO).

Blir det for mye T4, går kroppen på høygir (høyt stoffskifte). Symptomer kan blant annet være
 rask puls
 skjelvinger
 svetting
 manglende toleranse for varme
 økt apetitt
 vekttap
 diare
 uro, nervøsitet
 humørsvingsninger
 tretthet
 søvnvansker

Den vanligste årsaken til høyt stoffskifte i Norge er Graves sykdom hvor skjoldbruskkjertelen blir overstimulert av antistoffer fra kroppens eget forsvarssystem (TRAS-antistoff). Godartede knuter i skjoldbruskkjertelen kan også gi økt hormonproduksjonen.

👩‍⚕️💉 Har du har mistanke om at du kan ha lavt eller høyt stoffskifte så kan en enkel blodprøve avgjøre om du har nok stoffskiftehormoner i kroppen.