Magnesium er et mineral som har en sentral rolle i mange livsviktige prosesser i kroppen, som energiproduksjon, proteindannelse, cellevekst/-fornying, DNA-dannelse, beinomsetningen, nervesignaler, hjertets evne til å reagere på elektriske signaler, regulering av blodtrykket og blodsukker.
Magnesium kan ikke produseres av kroppens celler, men må tilføres gjennom kosten.
Gode kilder til magnesium er grønne grønnsaker, belgfrukter, poteter, nøtter, grovt mel, havregryn, helkorn, melkeprodukter, kjøtt og fisk🥦🥑🥔🥩
Frukt inneholder lite magnesium, med unntak av bananer🍌
Magnesium-mangel kan ses ved underernæring, langvarig diare (obs ved kroniske tarmsykdommer), dårlig kontrollert diabetes, D-vitaminmangel, alkoholisme, noen hormonforstyrrelser og vanndrivende medisiner. (Stort inntak av fosfat som f.eks. cola-drikker er vist å kunne hindre opptak av magnesium.)
Høye verdier oppstår hyppigst ved nyresvikt, men kan også oppstå ved lavt stoffskifte og enkelte hormonforstyrrelser.
Symptomer:
✅ kvalme og brekninger
✅ manglende matlyst
✅ slapphet
✅ muskelsvakhet
✅ nummenhet og prikking i armer og ben
✅ muskelkramper
✅ epileptiske anfall
✅ personlighetsendringer
✅ unormale hjerterytmer
✅ brystsmerter
💊 Mange forsøker magnesiumtilskudd ved leggkramper. Det er ikke avklare om det hjelper, men erfaring viser at en eventuell effekt kommer sent, så behandlingen må prøves i 2-3 måneder før man avgjør om det hjelper.
💊 Magnesiumtilskudd < 350 mg daglig hos voksne oppfattes som trygge. Ved nyresvikt, lavt blodtrykk og hjerterytmeforstyrrelser skal ikke magnesiumtilskudd brukes.
NB: Sosial- og helsedirektoratet anbefaler ikke vitamin- og mineraltilskudd til friske personer bortsett fra
💊 folattilskudd til gravide
💊 vitamin D (tran) til spedbarn og eldre
💊 jerntilskudd til kvinner med stort jerntap (menstruasjonsblødninger)