Slik «ser» hjernen kroppen

Slik «ser» hjernen kroppen din☺️

På 50-tallet gjorde den kanadiske nevrokirurgen dr Wilder Penfield forsøk hvor han ga pasientene elektriske støt på forskjellige områder av hjerne mens de var våkne⚡️🧠(hjernen føler ikke smerte, så det er ikke grusomt som det kan høres ut som☺️🙈).

Han spurte pasientene hva de følte og han oppdaget et lite område av hjernebarken (sensorisk korteks) som gjenspeilet følsomheten til hver av delene av kroppen vår. Dette viste at noen områder i kroppen er mer følsomme for stimulering enn andre.

Elektriske støt som ble gitt i et annet område i hjernen (motorisk korteks), fikk bestemte kroppsdeler til å røre på seg.

Han presentert funnene som en tegning – kalt Penfields homunculus – av et tverrsnitt av hver hjernehalvdel sammen med en forenklet menneskekropp som er drapert over hjernen🙂 (Homunculus betyr «lite menneske» på latin).

Den viser hvilke områder i hjernebarken som aktiverer hvilke kroppsdeler, og i hvor stor grad de gjør det. Stor kroppskontroll er i tegningen markert med store kroppsdeler, og de mest følsomme områdene er tegnet større enn de mindre følsomme – og omvendt.

👉 Grovt sett kan det sies at homunculus representerer måten hjernen opplever kroppen vår!🆒

Hender, føtter og tungen har store dedikerte områder av hjernen mens for eksempel hofte eller lår ikke er så viktig😆 Fascinerende☺️