Det er vitenskapelig bevist at regelmessig trening over tid kan bedre kroppens immunforsvar, men effekten av en enkelt treningsøkt på immunsystemet har lenge vært et kontroversielt tema.
Mange er fortsatt av den oppfatningen at en kraftig treningsøkt midlertidig undertrykker immunforsvaret i timene etter trening og dermed øker risikoen for infeksjoner. Dette er imidlertid en myte
Grunnlaget for denne teorien, også kalt «åpent vindu-hypotesen» lå i forskningspublikasjoner som stammer fra 1980- og 1990-tallet.
Under treningsøkten kan antallet av enkelte immunceller i blodstrømmen øke med så mye som 10 ganger, spesielt såkalte «natural killer cells» (NK-celler) som kjenner igjen fremmede celler og sørger for å eliminere disse.
Etter at treningen er ferdig vil enkelte immunceller, inkludert NK-celler, i blodstrømmen avta kraftig og noen ganger synke til lavere enn normalt nivå (avhengig av treningsintensitet). Dette kan vare 3-24 timer.
Tidligere har man derfor ment at disse timene virker som et «åpent vindu» av svekket immunitet, hvor risikoen for å utvikle en infeksjon er høyere enn normalt.
Nyere studier tyder imidlertid på at immuncellene bare forflytter seg fra blodstrømmen og ut til vev i kroppen som har større risiko for å bli infisert, som for eksempel slimhinnene i lunger og tarm Her antas disse immuncellene å identifisere og utrydde celler som har blitt skadet eller infisert. Fall av immunceller i blodet er altså bare en forbigående omfordeling av immuncellene – noe som fører til økt (!) immunovervåking
Etter en viss periode med regelmessig trening viser det seg at NK-cellenes aktivitet vanligvis blir høyere enn hos utrente. Immuncellene omfordeles ved akutt trening også til beinmargen og her stimuleres produksjonen eller mobilisering av nye immunceller. Dette viser at hyppig trening forbedrer immunforsvarets «kompetanse», i stedet for å undertrykke dem
Tidligere studier har også vist at konsentrasjonene av noen antistoffer (IgA) i spytt gikk ned umiddelbart etter en hard treningsøkt, men ble gjenopprettet til normalnivå i løpet av 24 timer. Siden IgAs hovedrolle er hemming av inntrengende bakterier og virus, har man derfor antatt at immunsystemet er redusert disse timene. Mange kritiserer imidlertid disse studiene for ikke å ha kontrollerte tilstrekkelig spyttmengden, og flere andre studier har også rapportert at trening ikke fremkaller en reduksjon i IgA-sekresjonen.
Konklusjon: Regelmessig fysisk aktivitet vil styrke immunforsvaret på lang sikt og det er kun en myte at akutt trening gir dårligere immunforsvar i timene etterpå