Mange tenker på yoga hovedsakelig som en aktivitet som forbedrer fleksibilitet, muskelstyrke og balanse, men yoga har også mange andre fordeler både på mental og fysisk helse
Yoga inkluderer i tillegg til stillingsøvelser også pusteøvelser, avslapning og meditasjon, og sammen kan dette føre til målbare forbedringer i faktorer knyttet til hjerte-karsykdom
En gjennomgang av yoga og hjerte-kar-sykdom publisert i European Journal of Preventive Cardiology indikerer at yoga kan bidra til å redusere risikoen for hjertesykdom like mye som konvensjonell trening, for eksempel rask gange.
Stress aktiverer kroppens «fight-and-fly»-respons Dette utløser en kaskade av fysiske effekter, inkludert frigjøring av stresshormoner som kortisol og adrenalin som øker hjertefrekvensen og blodtrykket.
Yoga hjelper til med å aktivere den motsatte effekten, kjent som «rest-and-digest»-respons. I følge en studie kan en enkelt 90-minutters yogaøkt senke nivåene av stresshormonet kortisol og praktiserer du yoga over tid vil du bli mindre følsom mot stress
Høyt blodtrykk er en av de viktigste årsakene til blant annet hjerteinfarkt og hjerneslag, så ved å senke blodtrykket vil risikoen for dette kunne reduseres.
En annen studie har vist at yogatimer med langsomt tempo 2 ganger i uken reduserte hyppigheten av hjerteflimmerepisoder (uregelmessig hjerterytme) hos pasienter med den tilstanden. Ifølge en studie publisert i 2016 i European Journal of Cardiovascular Nursing hadde personer med hjerteflimmer betydelig lavere blodtrykk og hjertefrekvens etter at de trente 30 minutter med lett yoga ukentlig i 12 uker. Yoga forbedret også deres mentale helse og livskvalitet betydelig.
Så konklusjonene etter gjennomgang av flere studier er at å praktisere yoga kan bidra til å senke:
blodtrykk
kolesterol
blodsukkernivå
hjertefrekvens – og dermed redusere risikoen for hjerte-kar-sykdom.
Yoga kan være et godt tillegg til hjerterehabilitering, som kan hjelpe folk å komme seg etter hjerteinfarkt eller hjerteoperasjon
Det finnes mange forskjellige typer yoga, men for å få mest effekt på hjertehelse anbefales yoga som inneholder alle de fire «søylene» i yoga: stillinger, pusteøvelser, dyp avslapning og meditasjon.
Gunstige effekter av yoga er også rapportert for flere andre tilstander, som depresjon, angst, overgangsplager, leddgikt, enkelte kreftformer, migrene og irritabel tarm. (Noen studier er imidlertid små og varierer i forhold til type yoga, øktenes varighet og lengde på studiene, så studier må «tolkes med forsiktighet»).