Brennesle – på godt og vondt

De fleste av oss har nok hatt noen utrivelige møter med brennesleplanten (urtica diocia kalles den på latin)

 Brennesle blomstrer fra juni til september.

Den har masse små hår på seg med saft inni. Når man kommer borti brenneslen, knekker hårene og tuppen blir sylskarp slik at den stikker bitte små hull i huden. Slik kommer biologisk aktive stoffer (f.eks. histamin) inn i huden og det oppstår en allergisk reaksjon med rødhet, vabledannelse, svie og kløe. Utslettet kalles elveblest.

Planten skiller også ut en syre (maursyre) som irriterer huden, noe som kommer i tillegg til den allergiske reaksjonen😞

Det er syren som vanligvis i størst grad skaper irritasjonen i huden, og derfor vil nøytralisering av syren hjelpe. Dette kan du gjøre for å lindre ubehaget:

 skyll området med kalt vann
 påfør et mildt basisk stoff, f.eks. gni inn huden med litt natron løst i vann
 spytt er også mildt basisk og kan lindre

 lokalbedøvende salve som f.eks. Xylocain lindrer
⛔️ Ikke bruk kortison kremer

 allergidempende medisin som f.eks. Zyrtec kan hjelpe, men ofte er reaksjonen over på noen minutter slik at medisinen ikke rekker å virke før reaksjonen er over.

Mange kjerringråd hevder også å lindre plagene, som blant annet å påføre plantesaft fra annen plante (løvetann, groblad eller rabarbra). Du kan for eksempel forsøke å gni et løvetannblad mot huden.

Men brennesle er ikke bare en pest og plage😀 Brenneslens «brennende» effekt forsvinner om den tørkes eller kokes, så både te og supper kan lages av brennesle (må ikke gis til barn da den inneholder mye nitrat). Planten er rik på A- og C-vitamin, jern og kalium.

Det hevdes at brenneslen er blodsukkersenkende og vanndrivende – og tidligere mente man at brensel hjalp ved giktplager. Det hevdes også å kunne løse opp slim ved hoste, og at den hjelper ved virussykdom som forkjølelse😀