Du kjenner vel til «regelen» om å ta D-vitamin i alle månedene med «r» i – altså fra september til april
Vitamin D dannes i huden under solstråling (UVB-stråling) og tas også opp i tarmen fra vitamin D-holdig ernæring eller kosttilskudd
Om sommeren vil mange få dekket behovet for vitamin D bare ved å være ute i solen, men utover høsten er solmengden i Skandinavia for liten til å gi en tilstrekkelig D-vitamin-konsentrasjon og da trenger vi også vitamin D gjennom kosten. Måneder med «R» er perioder de fleste trenger tilskudd av D-vitaminer
Vitamin D-mangel gjennom lengre tid kan svekke eller skade beinvev og muskulatur i kroppen. Vitamin D-mangel kan være uten symptomer, eller gi vage symptomer som muskelsmerter og svakhet i muskulaturen. Beinsmerter er sjeldnere og begynner oftest over korsryggen og sprer seg senere til bekken, hofter, lår. Lett vitamin D-mangel medfører økt risiko for beinskjørhet og brudd.
Uttalt vitamin D-mangel er relativt sjelden og oftest forårsaket av tarmsykdom med mangelfullt opptak av næringsstoffer eller svært ensidig kost.
Økt risiko for vitamin D-mangel foreligger hos mørkhudede, ved tarmsykdommer, etter overvektsoperasjon, ved overvekt og hos personer som oppholder seg lite ute i sollys.
Anbefalt daglig dose D-vitamin:
5 ug for spedbarn fra 4 ukers-6 måneder
10 ug for barn > 6 måneder, gravide, voksne < 75 år
20 ug for personer > 75 år
De viktigste vitamin D-kildene er fet fisk, rogn og fiskelever.I tillegg er margarin og ekstra lett melk (grønn kartong) tilsatt vitamin D.
laks inneholder ca. 10-12 µg per 100 gram
sild inneholder ca. 10-15 µg per 100 gram
makrell inneholder ca. 5 µg per 100 gram, makrell i tomat ca. 3 µg per 100 gram
ekstra lett melk: ca. 4 µg per liter
margarin ca. 10 µg per 100 g
tran: 10 µg per 5 ml (en teskje)
Dersom man bruker for lite av disse matvarene, og heller ikke klarer å ta tran, finnes det mange typer vitamin-D tilskudd i tablett- eller dråpeform