Slitenhet

Alle opplever å være slitne i perioder. Ofte er det en naturlig reaksjon på stress og belastninger i hverdagen, men noen ganger kan det være tegn på sykdom.

Det antas at kroppslig sykdom finnes hos ca 20-25 % av pasientene som oppsøker lege på grunn av langvarig slitenhet.

Tretthet er et uspesifikt symptom og kan oppfattes ulikt fra person til person. Man kan oppleve mangel på energi, døsighet, konsentrasjons- og hukommelsesvansker, og manglende uthvilthet etter søvn. Mange opplever også nedsatt muskulær utholdenhet og at det tar lang tid å gjenvinne krefter etter fysisk eller psykisk anstrengelse.

Uttalt slitenhet kan skyldes sykdommer som:

🔸 infeksjoner

🔸 høyt/lavt stoffskifte

🔸 diabetes

🔸 lav blodprosent

🔸 cøliaki

🔸 hjertesykdom

🔸 nyresykdom

🔸 psykiske lidelser

🔸 Kronisk obstruktiv lungesykdom, KOLS

🔸 revmatiske sykdommer

🔸 kreftsykdommer

🔸 kronisk utmattelsessyndrom

🔸 søvnsykdom

🔸 feilernæring (inkludert vitamin-/mineralmangel)

Tretthet kan også forårsakes av betydelig kaffeinntak, høyt alkoholforbruk og være bivirkninger av medisiner som f.eks. blodtrykksmedisin, hjertemedisiner, allergimedisin, smertestillende og antidepressiva💊🍺☕️

👩‍⚕️ Ved langvarig tretthet som varer mer enn 2-3 uker uten at tiltak som hvile, mindre stress og sunn kost hjelper, bør du oppsøke lege.

💉 Det kan være aktuelt å ta diverse blodprøver og behovet for ytterligere undersøkelser avhenger av hvilke mistanker sykehistorien, legeundersøkelsen og blodprøvene gir.

NB: Spesielle næringstilskudd som hevder å øke energinivået anbefales ikke, med mindre det påvises sykdom eller mangeltilstand som årsak til trettheten.