Det er dessverre fortsatt mange som er skeptiske mot styrketrening hos barn og unge. Det er imidlertid ingen vitenskapelige holdepunkter for at styrketrening har negative helsekonsekvenser for unge så lenge det utføres riktig og med god veiledning av kompetente personer!
Det er flere fordeler ved styrketrening for unge, som blant annet:
færre skader (opptil 50% mindre skader hos idrettsungdom)
raskere rehabilitering etter skader
bedre motoriske ferdigheter
bedre hjerte- og kar-funksjon
bedre beintetthet (styrketrening bygger beinmasse og forbedre beinstrukturen)
bedre lipidprofil (fettstoff-sammensetningen)
bedre helse generelt
bedret sinnstemning og selvbilde
Barn som trener styrke gjøre det også bedre i andre idretter
Styrketrening forstyrrer ikke veksten (slik mange tidligere mente)! – men er derimot et positivt stimuli til en sunn utvikling av skjelettet hos barn
Styrketrening er ikke ensbetydende med vektløfting, men inkluderer et vidt spekter av kroppsvekt-øvelser som kan startes i ung alder. Strikk, medisinball, kettlebells og lignende kan også benyttes.
Balanse og kroppskontroll modnes til voksent nivå i 7-8 års alderen, så det kan derfor være fornuftig å vente med styrketrening til etter dette. Barnet må også være motakelig for instruksjon om teknisk utførelse av øvelser.
Enkelte kaller alderen mellom 8-11 år for ”den motoriske gullalder” hvor barn er spesielt motakelig for fysisk stimuli og utvikling av sin egen kroppskontroll og motorikk.
Mekanismene bak økt styrke hos barn før puberteten er ikke grunnet større muskelvolum, men grunnet adaptasjoner i nervesystemet slik at flere og bedre signaler når ut til arbeidende muskulatur.
Det er altså ingen grunn til ikke å inkludere styrketrening som del av den totale treningspakken, også hos unge
Tips: I app`en Styrk! kan man studere teknikk og se hvordan ulike styrkeøvelser belaster musklene. Appen inneholder også treningstips og programmer. Denne kan brukes for både unge som voksne.