Antioksidanter

Hva er egentlig antioksidanter og hvorfor trenger vi de?🤔

Når kroppen bruker oksygen til å forbrenne næringsstoffer som karbohydrater og fett, dannes det kjemiske stoffer («biprodukter») som vi kaller frie oksygenradikaler.

Oksidasjon og dannelse av fire radikaler er en helt naturlig og nødvendig prosess i kroppen og et visst nivå av frie oksygenradikaler er ikke skadelig – blant annet blir de brukt av hvite blodlegemer til å drepe bakterier og virusinfiserte celler🙂

Imidlertid kan for mye frie radikaler være skadelig for kroppens celler ➡️ De kan skade arvestoffet vårt (DNA), påvirker aldringsprosessen og skadelig nivå av frie radikaler kan knyttes til mange kroniske sykdommer som hjerte-kar-sykdom, diabetes og kreft.

Antioksidanter er kjemiske stoffer som beskytter cellene i kroppen vår mot disse frie radikalene🛡🛡👊

Noen antioksidanter finnes naturlig i kroppens celler i form av ulike enzymer. Andre antioksidanter er kroppen avhengig av å få tilført gjennom kosten, slik som C-vitamin og E-vitamin og mineralene selen, kobber og sink

Hvor mye antioksidanter vi produserer avhenger av arv, kosthold og livsstil.

Røyking, forurensing, stress, infeksjoner og stråling kan øke kroppens produksjon av frie radikaler.

Det er ingen konkrete anbefalinger om hvor stort inntaket av antioksidanter bør være, men det antas at et inntak av 750 gram frukt, grønt og bær daglig gir den antioksidantbeskyttelsen som kroppen trenger🍓🍒🥦

Mange matvarerer inneholder nesten ikke antioksidanter i det hele tatt, mens andre har et veldig høyt innhold.

Antioksidanter finnes blant annet i:
🔸 Valnøtter og solsikkefrø
🔸 Bær som for eksempel blåbær, villjordbær, solbær, tyttebær, bjørnebær, surkirsebær, nyper og krekling
🔸 Grønnsaker som brokkoli, rødkål og grønnkål
🔸 Kaffe, te (spesielt grønn te), mørk sjokolade og vin

Det anbefales generelt å spise frukt og grønt friskest mulig og minst mulig tilberedt, da innholdet av antioksidanter i matvarer kan endres ved lagring og tilbereding. Generelt gjelder at jo sterkere farge på frukt og grønnsaker, jo høyere innhold antioksidanter (spesielt blå, rød, oransje, grønn)😀