Cøliaki

Cøliaki er en kronisk sykdom i tynntarmen som skyldes en unormal reaksjon på proteinet gluten.

Gluten finnes i kornsorter som f.eks. hvete, bygg og rug🍞🥖🥐

Ved cøliaki oppfatter kroppen gluten som fremmed og immunforsvaret lager antistoffer mot gluten🙁 Antistoffene angriper dessverre tynntarmslimhinnen, og det oppstår en betennelse som ødelegger de såkalte tarmtottene. Tarmtottenes funksjon er å ta opp næringsstoffer fra maten, så ved cøliaki vil opptaket av enkelte næringsstoffer kunne bli redusert.

Årsaken er bare delvis klarlagt, men arv har betydning. Ca 10% har nære slektninger som har cøliaki. Kanskje spiller infeksjoner med ukjente bakterier eller virus en viktig rolle for å utløse sykdommen

Symptomene kan starte i barneårene, men sykdommen oppdages ofte i voksen alder👧👨‍🦰👨‍🦳

Symptomer:
 løse og hyppige avføringer
 rikelig, gråhvit og illeluktende avføring
 magesmerter
 luftplager (oppblåsthet, flatulens)
 nedsatt matlyst
 vekttap
 slapphet
 forstoppelse kan være eneste symptom

 redusert vekst hos barn
 nedsatt matlyst
 brekninger
 irritabilitet
 forsinket pubertet

Ved for lavt opptak av næring i tarmen kan det oppstå mangel på flere vitaminer og andre viktige næringsstoffer.

Tilstanden kan også være helt uten tydelige mage-tarm symptomer
(«stille» cøliaki) og forekommer i minst 20% av tilfellene.

Diagnose:👨‍⚕️💉🔬
Hos barn er antistoff-målinger i blod tilstrekkelig for å kunne stille diagnosen når prøven er > 10 ganger øvre normalområde.
Ved gastroskopi kan man ta vevsprøve fra tynntarmen, og i mikroskop kan man se at tarmtottene i slimhinnen er avflatet. Dette er nødvendig for å stille diagnosen cøliaki hos voksne, og
hos barn hvor blodprøver er usikre.

Over 99% av personer med cøliaki av vevstypene HLA-DQ2 eller -DQ8 – så negativ gentest gjør at man nesten 100% sikkert kan utelukke cøliaki.

Glutenfri kost fjerner nesten alltid plagene, og dette kan oppnås
i løpet av uker😃 Bedringen skjer raskere hos barn enn voksne.

Se dagens video om cøliaki🎬
– og les gjerne mer på nettsiden til Norsk cøliakiforening.

Cøliaki

Cøliaki er en kronisk sykdom i tynntarmen som skyldes en unormal reaksjon på proteinet gluten.Gluten finnes i kornsorter som f.eks. hvete, bygg og rug🍞🥖🥐Ved cøliaki oppfatter kroppen gluten som fremmed og immunforsvaret lager antistoffer mot gluten🙁 Antistoffene angriper dessverre tynntarmslimhinnen, og det oppstår en betennelse som ødelegger de såkalte tarmtottene. Tarmtottenes funksjon er å ta opp næringsstoffer fra maten, så ved cøliaki vil opptaket av enkelte næringsstoffer kunne bli redusert.Årsaken er bare delvis klarlagt, men arv har betydning. Ca 10% har nære slektninger som har cøliaki. Kanskje spiller infeksjoner med ukjente bakterier eller virus en viktig rolle for å utløse sykdommenSymptomene kan starte i barneårene, men sykdommen oppdages ofte i voksen alder👧👨‍🦰👨‍🦳Symptomer:✅ løse og hyppige avføringer✅ rikelig, gråhvit og illeluktende avføring✅ magesmerter✅ luftplager (oppblåsthet, flatulens)✅ nedsatt matlyst✅ vekttap✅ slapphet✅ forstoppelse kan være eneste symptom✅ redusert vekst hos barn✅ nedsatt matlyst✅ brekninger✅ irritabilitet✅ forsinket pubertetVed for lavt opptak av næring i tarmen kan det oppstå mangel på flere vitaminer og andre viktige næringsstoffer.Tilstanden kan også være helt uten tydelige mage-tarm symptomer ("stille" cøliaki) og forekommer i minst 20% av tilfellene.Diagnose:👨‍⚕️💉🔬Hos barn er antistoff-målinger i blod tilstrekkelig for å kunne stille diagnosen når prøven er > 10 ganger øvre normalområde.Ved gastroskopi kan man ta vevsprøve fra tynntarmen, og i mikroskop kan man se at tarmtottene i slimhinnen er avflatet. Dette er nødvendig for å stille diagnosen cøliaki hos voksne, og hos barn hvor blodprøver er usikre.Over 99% av personer med cøliaki av vevstypene HLA-DQ2 eller -DQ8 – så negativ gentest gjør at man nesten 100% sikkert kan utelukke cøliaki.Glutenfri kost fjerner nesten alltid plagene, og dette kan oppnås i løpet av uker😃 Bedringen skjer raskere hos barn enn voksne.Se dagens video om cøliaki🎬- og les gjerne mer på nettsiden til Norsk cøliakiforening.

Publisert av Drop-in legene Tirsdag 5. februar 2019