Er alt fett usunt?

Mange tror at alt fett er usunt og velger bort fettholdige produkter. Men fett er et livsnødvendig næringsstoff som har mange viktige oppgaver i kroppen, så det er absolutt nødvendig å få i seg noe fett😊

➡️ Fett er en konsentrert kilde til energi (1 gram fett gir 9 kcal energi, mens protein og karbohydrater gir kun 4 kcal per gram). Fett er kroppens viktigste energilager.

➡️ Fett er nødvendig for å transportere de fettløselige vitaminene A, D, E og K gjennom kroppen.

➡️ Fett inneholder essensielle fettsyrer som har en positiv effekt på hjerte- og karhelse og immunforsvar.

➡️ Fettsyrer er en hovedbestanddel i hormoner og har stor betydning i reguleringen av hormonproduksjonen.

➡️ Fett er byggesteiner for alle kroppens cellemembraner som ivaretar transporten av næring og energi inn og ut av cellene, og signalisering mellom cellene.

➡️ Hjernen og nervesystemet er avhengig av fett for å fungere normalt.

➡️ Fett fungerer som en varmeisolator og har en viktig funksjon med å beskytte oss mot temperaturendringer.

➡️ Fett lagres i stor grad rundt våre indre organer og fungerer dermed som «støtdemper» mot slag og støt.

Fettsyrer deles inn i mettete fettsyrer (inkludert transfett) og umettete fettsyrer. Det er de mettete fettsyrene som er forbundet med økt mengden kolesterol i blodet og økt risiko for hjerte- og karsykdom.

🟥 Mettet fett er hardt ved romtemperatur og vi får det vanligvis fra animalske kilder. Matvarer med høyt innhold av mettet fett er fete meieriprodukter, rødt kjøtt og det fettet som er i «kosemat» som kaker, kjeks, potetgull med mer.

🟩 Umettet fett er vanligvis flytende ved romtemperatur og finnes hovedsakelig i vegetabilske matvarer som blant annet avocado, oliven, nøtter, olivenolje, rapsolje, soyaolje. Umettet fett inneholder de essensielle fettsyrene omega 6 og 3- fettsyrer som kroppen ikke kan lage selv, men er helt avhengig av.

25-40 % av vårt daglige energiinntak bør komme fra fett. Under 10 % bør kommer fra mettet fett og enumettede fettsyrer bør bidra med 10–20 % av daglig energiinntak

Hvis du spiser rett fett og begrenser inntaket, kan fettet både redusere det ugunstige LDL kolesterolet og øke det gode HDL kolesterolet – og dermed redusere risikoen for hjerte- og karsykdom😀