Fun fact

Arv og gener er komplisert og fasinerende. Men hva er egentlig gener?🤔 Vi sier at genene dine inneholder all den informasjonen («oppskriften») som må til for å lage akkurat deg og dine egenskaper.

Genene ligger spredt bortover en lang «tråd» som kalles DNA – et gen er altså en liten bit av DNAet. DNA-tråden kveiles opp til det vi kaller kromosomer🧬🧬 En celle har 46 kromosomer; 23 kromosomer er arvet fra mor og 23 kromosomer fra far.

Alle de over 3 trillioner cellene i kroppen vår har de samme genene!! (unntatt røde blodcellene som ikke har DNA)

Men det er bare en liten andel av genene som er aktive i hver celle. Cellens funksjon styrer hvilke gener som skal være aktive.

✅ Visste du at mer enn 99% av genene våre er helt like fra person til person?😳 Det betyr at særtrekk som øyenfarge, høyde, blodtype osv skyldes under 1% (!) av genene. Bare tenk på det; personen ved siden av deg består av nesten samme gener som deg😆 Eneggede tvillinger er de eneste som har 100% like gener.

✅ Mennesket har mange gener som er lik andre organismers gener. 50 % av mennesker DNAet er likt med bananer🍌, 50% likt med fluer, 85 % med mus🐁 og hele 98,7% med sjimpanser🐵🙈

✅ Mennesker har færre gener enn en tomat🍅 – og like mange gener som ormer🐍

✅ Hvis det var mulig å strekke ut («avvikle») alt DNAet i kroppen og legge DNA-trådene «ende-til-ende», ville det være nok DNA til å rekke frem og tilbake til solen mer enn 600 ganger🌎☀️

✅ Hollywood-ikonet Elizabets Taylors voluminøse øyevipper skyldes en genetisk feil FOXC2-genet (-ganske passende navn😅😅) som ga henne 2 rader med øyevipper. Denne sjeldne lidelsen kalles distichiasis (er kanskje ikke den værste genfeilen man kan få☺️🤭).

✅ Det finnes faktisk mennesker som har 2 helt forskjellige sett med DNA. Det skjer i de ekstremt sjeldne tilfellene hvor et foster absorberer sin egen tvilling inne i mors mage i svangerskapet.