Fun fact

Fakta og funfact om venstrehendte👋👋

Ca 10% av befolkningen er venstrehendt. Slik er det i alle deler av verden og det har alltid vært slik! På 500 000 år gamle hulemalerier stammer håndavtrykk oftest fra venstrehender – resonnementet er at man da har brukt høyre hånd til å male den andre hånden med.

Noen av verdens mest kjente personer er venstrehendte, som f.eks. Leonardo da Vinci, Isaac Newton, Picasso, Gandhi, Oprah, Barack Obama og Bill Gates😀

Det er nesten ingen grenser for hva studier har vist om venstrehendte, men hva er egentlig sant?🤔

➡️ Det er påvist at bunten med nerveceller som forbinder våre to hjernehalvdeler (corpus callosum), har en tendens til å være større hos venstrehendte. Det tyder på at venstrehendte har bedre forbindelse mellom hjernehalvdelene, og dermed prosesserer informasjon bedre.

Årsaken vet man ikke, men en teori er at fordi de manøvrerer seg i en verden av høyrehendte gjenstander, så bruker de oftere begge hendene, og da også begge hjernehalvdelene – og de må tenke kreativt, sammensatt og raskt.

➡️ Venstrehendte har en noe større høyre hjernehalvdel – noe som gjør dem bedre til å orientere seg i rom, og økt evne til å forestille seg objekter.

Så det er faktisk beviser på at venstrehendte kan være
✅ mer kreative
✅ oppfatter ting raskere
✅ bedre i avansert matematisk problemløsning (ikke på lettere matteoppgaver)
✅ bedre på multitasking (fordi de tilpasser seg fortere)

8 uker gamle foster har ofte funnet favoritthånden når de suger på tommelen. Gener spiller en rolle🧬, men også miljø i fosterlivet🤰 (blant annet testosteronnivået hos mor)

✅ Venstrehendte lever like lenge som høyrehendte!😀 Det var konklusjonene etter en studie av 5960 cricketspiller som var født perioden 1840-1960 hvor det ble registrert om de var høyre- eller venstrehendte og alder ved død.

Funfact:

🔸 I middelalderen hadde mange religiøse fordommer mot venstrehendte fordi de mente at djevelen var venstrehendt.

🔸 På 70-tallet var nesten alle profesjonelle tennisspillere, med unntak av Björn Borg, venstrehendte.

🔸 Flere gutter enn jenter er venstrehendte

🔸 Venstrehendte tygger mesteparten av maten på venstre side av munnen, mens høyrehendte gjør det på høyre side.

🔸 13. august er den internasjonale dagen for venstrehendte.