Fun fact

Visste du at luktesansen er den mest sensitive sansen du har👃👃 – den er faktisk ca 100 ganger mer sensitiv enn smakssansen. Her kommer noen andre fakta du kanskje ikke visste om luktesansen:

🔸 Forskere anslår at det gjennomsnittlige mennesket kan skille mellom en billion (!) forskjellige lukter🙌. Øyet kan «bare» skille ca 10 millioner forskjellige farger☺️

🔸 Mennesker kan huske lukt med 65% nøyaktighet etter et år, mens visuelt minne kunne klarer 50% etter 3 måneder. Nesen din kan huske 50 000 forskjellige dufter.

🔸 Hjernen bruker 3-5% av kapasiteten for å håndtere lukt, mens vi bruker ca 33 % for å håndtere syn.

🔸 Luktecellene fornyes hver 30.-60. dag, og er en av de få celletyper som kan nydannes etter fødselen.

🔸 Vi har flere hundre typer forskjellige lukteceller, og hver celle er vanligvis følsom for flere forskjellige luktstoffer.

🔸 Vi har ca 20 millioner lukteceller i nesen!😲

🔸 Kvinner har bedre luktesans enn menn☺️

🔸 Du kan ikke lukte når du sover (så det er ikke mulig å våkne opp på grunn av lukten av egg&bacon😉 – i motsetning til lyder der selv den minst lille forandring i lydmønsteret i rommet vi sover i kan være nok til å vekke oss)

🔸 Hunder har nærmere 44 ganger mer lukteceller enn mennesker.

🔸 Mus opplever lukten av en mann som like stressende som en tre minutters svømmetur. Mens lukten av kvinner ikke påvirker dem i det hele tatt😅 – good to know☺️🙈

🔸 Verdensrommet har blitt beskrevet av astronauter å ha en lukt som varm jern eller bringebær&vanilje.

🔸 Alle har en unik lukt, bortsett fra identiske tvillinger, som lukter det samme.