Funfact-fredag – Bart

I Movember, også kjent som Mustache November, lar menn overalt i verden bartene vokse ut for å sette fokus på prostatakreft. Her er noen morsomme fakta om barter du kanskje ikke visste👨

🔹 En gjennomsnittlige bart har 600 hårstrå og vokser med en hastighet på 0,36 mm om dagen. Det vokser forresten raskere om våren og sommeren enn om høsten og vinteren

🔹 Har du hørt om pogonotomi? Det er et annet ord for barbering – fancy😆

🔹 Hva med pogonophobia? Det er navnet på fobi mot bart og skjegg.

🔹 En bart er i stand til å absorbere 20% av sin egen vekt i væske. Så en gjennomsnittlig måneds gammel bart er i stand til å holde 30 ml væske (-eller 10 % av et glass øl🍺)

🔹 En mann tilbringer i gjennomsnitt 5 måneder av livet sitt på barbering hvis han begynner i en alder av 14 år (forutsatt at han blir 75 år gammel).

🔹 I gjennomsnitt berører en mann barten sin 760 ganger om dagen😲 Hvis han sover 8 timer per natt, betyr dette at han berører barten 47,5 ganger hver våkne time. Det er nesten en gang i minuttet !🙈

🔹 I viktoriatiden brukte adelsmenn egne «barte-skjeer» med en barriere på skjekanten for å beskytte bartene sine når de spiste suppe🥄 Det fantes også egne «barte-kopper» (google it😉 – kanskje et tips til julegave☺️)

🔹 I eldre tider farget høytstående egyptere skjegget og barten, og flettet dem med gulltråd som et symbol på sin suverenitet.

🔹 Hjertekongen er den eneste kongen i et kortstokk som ikke har bart♥️

🔹 Albert Einstein ble ikke sett uten bart på over 50 år

🔹 Det tidligste bildet vi har av en mann med bart er over 2000 år gammel. Det er et portrett av en gammel iransk rytter fra rundt 300 f.Kr.

🔹 I 1907 streiket franske servitører for retten til å få bart. I Frankrike før 1907 var bart et symbol på klasse, mens servitører ble sett på som lavere klasse og derfor ikke «bart-verdige».

🔹 Indiske Ram Singh Chauhan har rekorden for verdens lengste bart som var 4,29 meter lang. Det tok han 44 år å få den lengden.