Funfact-fredag – Coca cola, cornflakes og ketchup

Hva har Coca cola, Kellogg’s cornflakes og ketchup til felles?🤔 Disse produktenes popularitet er det ingen tvil om, men visste du at disse egentlig ble oppfunnet for å fungere som en medisin😮

Farmasøyten John Pemberton var en soldat under USAs borgerkrig som hadde blitt skadet. I et forsøk på å kurere nervøsitet, hodepine og andre symptomer på morfinavhengigheten hans etter skaden, lagde han en drikk basert på kokain (!) fra kokablader og koffeinholdige ekstrakter fra kolanøtter. Rett etter å ha fullført oppskriften i 1886 bar han den nedover gaten til et lokalt apotek hvor den raskt ble kunngjort som en suksess og ble solgt.At cola var vanedannende var altså ikke bare fra sukkeret, men fra kokain😆 (derav navnet Coca Cola). Men ingen fare – kokainen ble fjernet fra oppskriftene i 1903.

Kellogg`s Cornflakes ble introdusert på slutten av 1800-tallet av Dr. J.H. Kellogg. Han var lege og laget cornflakes opprinnelig for å hemme trangen til å onanere😳 Han markedsførte cornflakes som et «healthy, ready-to-eat anti-masturbatory morning meal»🙈 Onani ble ansett som en stor synd på 1800-tallet. Kellogg mente bestemt at sex, enten det var alene eller med noen, var usunt og umoralsk (han hadde aldri sex sin kone og alle barna hans ble adoptert). Kellogg mente at et sunt kosthold ville dempe trangen til onani, men hans idé om en «anti-onanifrokost» ga nok ikke helt de ønskede resultatene😅🙈

Etter å ha lest at tomater kunne kurere visse sykdommer på grunn av deres rikelige innhold av vitaminer og antioksidanter, laget Dr. Bennett i 1834 en ketchupoppskrift tilsatt tomater. Før dette var ketchup faktisk bare en blanding av fisk eller sopp. Han hevdet at oppskriften hans kunne kurere diaré, fordøyelsesbesvær, gulsott, revmatisme.

Han fikk så laget sausen sin til ekstrakt, og solgte som tomatpiller💊 Dette ble en stor hit. Dessverre begynte flere copycats å selge sine egne tomatbaserte piller og fremsatte ville påstander om at pillene deres kunne kurere alt fra skjørbuk til å reparere brukne bein. Noen av disse pillene var ganske enkelt avføringsmidler uten spor av tomater. På grunn av de falske påstandene falt tomatpiller i popularitet til de nesten ikke eksisterte, rundt 1850.