Funfact-fredag – De merkeligste medisinske behandlingene

Det er ikke alltid lett for verken leger eller andre å få med seg hva som anses som riktig behandling. Her er imidlertid noen av de merkeligste medisinske behandlingene som vi tidligere trodde fungerte og som får oss til å sette pris på alle fremskrittene den medisinsk vitenskap har gått gjennom☺️

➡️ På slutten av 1880-tallet ble heroin ansett som trygt og ikke-vanedannende. I 1898 reklamerte det farmasøytiske firmaet Bayer for aspirin blandet med heroin til barn som hadde vondt i halsen, hoste og forkjølelse! På reklamebildene var det avbildet barn som ivrig tok imot «heroin på skje» fra moren😜🙈 Heldigvis ble dette salget stoppet 1913.

➡️ Elektrosjokkterapi ble brukt som kur for impotens😲 Noen leger introduserte ”galvaniske bad”, eller badekar fylt med elektroder, som skulle gjenopprette seksuell lyst på bare 6 økter. Andre leger utførte en «lokal» prosedyre der en stang med strøm som løp gjennom ble plassert inne i mannens urinrør. Behandlingen varte i 5-8 minutter og ble gjentatt 1-2 ganger i uken. På slutten av 1800-tallet solgte firmaer «elektriske belter» som var designet for å sende elektriske strømmer og stimulering til underlivet, og som de hevdet kurerte menns seksuelle problemer. Beltene kunne i tillegg kurere nyresmerter, isjiassmerter, ryggsmerter, hodepine og utmattelse. Fra 1950 ble beltesalget stoppet.

➡️ En annen metode for å kurere impotens oppfant John Brinkley tidlig på 1900-tallet. Han hevdet at han kunne kurere impotens, infertilitet og andre seksuelle problemer ved kirurgisk implantering av geitestikler i pungen🙄 Han hadde faktisk ingen medisinsk utdanning og mange pasienter døde.

➡️ Tobakkrøyk-klyster har blitt brukt til gjenopplivning. Enkelt sagt blåste legen røyk inn i endetarmen til en døende gjennom et blåsebelg og rektalrør💨😬 Man trodde at nikotinet, som er et sentralstimulerende middel, kunne stimulere binyrene til å produsere adrenalin og umiddelbart gjenopplive personen. Tobakkrøyk-klyster har også blitt brukt til å bekjempe hodepine, tyfoidfeber, kolera, brokk og forkjølelse. I 1811 ble de skadelige effektene av nikotin avslørt og behandlingen opphørte.

➡️ Gamle egyptere var veldig kreative med metodene de brukte for å forhindre uønskede graviditeter. En av deres oppfinnsomme metoder var å putte tørket krokodilleavføring inn i skjeden🙈 Ideen var at den ville mykne når den nådde kroppstemperatur og så danne en ugjennomtrengelig barriere for sædcellene. Det er uklart om denne metoden faktisk fungerte, men mulig det hadde en preventiv effekt ved at samleie kanskje ikke virket så fristende😅 Andre «prevensjonsbarrierer» som har blitt brukt i skjeden opp gjennom årene er tresaft, sitronskiver, sjøsvamper og elefantmøkk.