Funfact-fredag – Fettceller

Sammen med proteiner og karbohydrater er fett et viktig næringsstoff som gir kroppen energi. I tillegg til å være energilager, produserer fettceller en lang rekke hormoner og signalstoffer som har viktige roller andre steder i kroppen😊 Her er noen fakta om fettceller:

Nyfødte har ca 5 milliarder fettceller og frem til vi er ca 20 år øker antallet nye fettceller. Etter ca 20-års alder er antall fettceller konstant❗️Fettceller forsvinner aldri😯

Det betyr at hvis man er overvektig i ung alder, har man flere fettceller i kroppen enn noen som var slanke i tenårene. Dette er en viktig årsak til at det er så viktig å forhindre fedme hos barn❣️

Men hvorfor går man da ned eller opp i vekt hvis fettceller aldri forsvinner?🤔Hos voksne krymper eller øker fettcellene i størrelse (mens barn og ungdom som nevnt risikerer å legger på seg ved å øke antallet fettceller i kroppen).

🔸 En typisk fettcelle er bare 0,1 mm i diameter, men den kan vokse opp til 10 ganger sin opprinnelige størrelse.

🔸 En gjennomsnittlig voksen har ca 50 milliarder fettceller – noe som betyr at det er flere fettceller i kroppen enn det er mennesker på jorden!

🔸 Hjernen inneholder 60% fett og er det organet i kroppen som består av mest fett.

🔸 Fett er nesten overalt i kroppen din, men ikke i øyelokk, deler av spiserøret og penis.

🔸 Fettceller lever i ca 10 år før de dør og erstattes med ny fettcelle, og ca 10 % av fettcellene våre skiftes ut årlig.

🔸 Å gjøre situps for å kvitte seg med magefett eller lårøvelser for å kvitte seg med fett rundt hoftene, fungerer ikke! Hvis det gjorde det, ville alle som er avhengig av tyggegummi få tynne ansikter😅 Du får riktignok sterkere muskler, men fettcellene er de samme.

🔸 Siden kroppen holder rede på hvor mange fettceller den har, vil heller ikke fettsuging redusere antall fettceller i kroppen – kroppen kompenserer bare ved å lage nye fettceller.

🔸 «The Tape Worm Diet» må være en av de sprøeste diettene som noen gang er oppfunnet🙄 Man skulle svelge en pille som inneholdt bendelormegg. Når egget til slutt klekket i tarmen, vil bendelormen vokse inne i kroppen og spise det man selv spiste. Tanken var at man kunne spise hva man ville og fortsatt gå ned i vekt fordi bendelormen spiser alle de «ekstra» kalorier. Don`t try this😂🙈