Funfact-fredag – Hikke

Endelig funfcatfredag igjen og denne gangen skal det handle om hikke☺️

Hikke oppstår når mellomgulvet trekker seg sammen i ufrivillige, regelmessige krampaktig sammentrekning. Disse sammentrekningene trekker luften rask inn i lungene, men blir brått avbrutt av at strupelokket lukker seg – og når den «klikker på plass», så oppstår den karakteristiske hikkelyden.

Forskere er ikke sikre på hvorfor vi hikker og hos voksne synes hikken ikke å ha noen fysiologisk funksjon🤷‍♀️ Ultralydundersøkelser hos foster tyder på at hikken kan spille en rolle i å trene opp pustemusklene.

➡️ Et hikkeanfall består gjennomsnittlig av 63 hikk før det stopper (hvis du ikke prøver stoppet på annen måte)

➡️ «Hastigheten» varierer mellom 4 til 60 hikk i minuttet.

➡️ Det medisinske navnet på hikke er singultus, fra det latinske ordet «singult», som betyr «det å fange pusten»

➡️ Menn hikker oftere enn kvinner.

➡️ Katter og hunder har hikke som et tegn på en vekstspurt.

➡️ Det lengste en person har hikket er 68 år❗️😲 Charles Osborne (1894-1991) sprakk et blodkar i hjernen og resultatet ble at han skadet en liten del av hjernen som hemmer hikkeresponsen. Det anslås at Osborne hadde hikket over 430 millioner ganger i livet! Hikken hans ble langsommere med årene: fra 40 ganger i minuttet til 20 ganger i minuttet. Et år før hans død 97 år gammel stoppet hikke på mystisk vis.

➡️I 2006 mottok dr Francis Miller Fesmire Nobelprisen i medisin for en saksrapport fra 1988 som beskriver bruken av digital endetarmsmassasje som en kur mot vedvarende hikke☺️ Senere fortalte han i et intervju med New Scientist at han hadde funnet en behandling som sikkert var mer populær blant hikke-pasienter. Han ble sitert: “An orgasm results in incredible stimulation of the vagus nerve. From now on, I will be recommending sex-culminating with orgasm – as the cure-all for intractable hiccups.»😅