Funfact-fredag: Hjernen er kompleks

Hjernen vår er utrolig kompleks og også det organet vi vet minst om. Jeg har tidligere skrevet noen funfact om hjernen, men her er det mye mer å dele☺️Forskere mener det er mer vi ikke vet om hjernen i dag, enn hva vi vet🧠 Så er er noen fakta og noen funfact:

➡ Kan vi danne nye hjerneceller?

Ja, forskere mener at det kan dannes nye hjerneceller, men ikke i veldig utstrakt grad. Imidlertid er det slik at når vi lærer noe nytt er det heller en økning i antall kontakter (synapser) mellom de hjernecellene vi allerede har som skjer, og ikke primært en økning i antall hjerneceller. Man kan si at hjernecellene via synapsene lærer seg å kommunisere bedre💬💬 Så det er ikke nødvendigvis slik at jo flere hjerneceller du har, jo smartere er du☺️➡ En gjennomsnittlig hjerne har ca 86 milliarder (!) hjerneceller😮 – og hver hjernecelle kan ha så mye som 10000 synaptiske koblinger til andre hjerneceller!

➡ Nerveimpulser har en hastighet på alt fra 3,6 km/t til 432 km/t. I følge Guiness rekordbok har verdens raskeste bil en fart på 447 km/t 🏎 – altså ikke så mye mer den raskeste nerveimpulsen vår!

➡ Hjernen føler ikke smerte! Selv om hjernen er det organet som prosesserer smertesignaler, kjenner ikke hjernen i seg selv smerter. Man kan faktisk operere i hjernen uten å kjenne smerte😯

➡ Hjernen krymper med alderen!🙈 Fordi hjerneceller dør, de blir mindre og får færre kontaktpunkter med hverandre får vi større hulrom i hjernen. Men fortvil ikke; selve hodet krymper ikke😅 De fleste andre celler i kroppen byttes ut mange ganger i løpet av livet, mens en hjernecelle må holde gjennom et helt livet.

➡ Hjernen krymper ved ekstrem slanking. Hjernen inneholder 60% fett og ved ekstreme dietter tvinges hjernen til å gå løs på sitt eget fettlager – så «hjernen spiser seg selv».

➡ Størrelsen på hjernen har forøvrig krympet ca 10% de siste 5000 årene.

➡ Multitasking er faktisk umulig😉 Når vi tror vi multitasker, bytter vi faktisk bare raskt frem og tilbake mellom forskjellige oppgaver, i stedet for å gjøre dem samtidig.

Og til sist litt funfact fra dyreriket:

➡ Strutsens øye er større enn hjernen

➡ Mauren er det dyret med største hjernen i forhold til størrelsen.

➡ Spermhvalen hjerne veier opp til 9 kg og er den tyngste hjernen i dyrerike.

➡ En igle har 32 hjerner og en blekksprut har to hjerter og en liten hjerne i hver arm.