Funfact-fredag – Hjertet

Hjertet er et fascinerende organ og jeg har tidligere skrevet noen funfact om hjertet. Her kommer imidlertid ytterligere noen fakta og funfact🙃:

❤️ Hjertet er et kroppens mest hardtarbeidende organer og selv i hvile jobber hjertemuskelen dobbelt så hardt som leggmuskulaturen til en person som løper i full fart.

❤️ Hjertet slår så hardt at det ikke tar blodet mer enn 20 sekunder å sirkulere gjennom hele kroppens blodsirkulasjonen.

❤️ Hjertet begynner å slå fire uker etter unnfangelsen og fosterets hjertefrekvens er omtrent dobbelt så rask som en voksen, med omtrent 150 slag per minutt.

❤️ Hjertet til en astronaut blir faktisk mindre når han oppholder seg i verdensrommet🙃

❤️ Hjertet forsynes kun med 5 % av blodet som pumpes ut, mens 15-20% går til hjernen og sentralnervesystemet, og 22% går til nyrene

❤️ I motsetning til andre organer og vev i kroppen din – for eksempel som et kutt på huden eller brukket bein – kan ikke hjertet helbrede seg selv fra skade. Derfor er rask behandling for hjerteinfarkt viktig!

❤️ Rytmen i sangen «Stayin ‘Alive» har det optimale tempoet for å utføre hjerte-lunge-redning🎶😊

❤️ I 1929 undersøkte den tyske kirurgen Werner Forssmann innsiden av sitt eget hjerte ved å tre et kateter inn i armvenen og skyve det inn i hjertet – og oppfant dermed hjertekateterisering som nå er vanlig prosedyre

❤️ De gamle egypterne trodde intelligensen lå i hjertet😅Når en egypter ble mumifisert, ble hjernen pirket ut gjennom neseborene med en lang krok og alt av innvoller ble fjernet. Det eneste organet som ikke ble fjernet var hjertet som egypterne betraktet som sjelens bosted og var hellig. Egypterne trodde for så vidt også at hjertet og andre store organer hadde egne viljer og ville bevege seg rundt i kroppen😆🙈

❤️ En kakerlakks hjerte er kun et enkelt «rør» med ventiler og kan pumpe blod framover og bakover i insektet. Hjertet kan til og med stoppe i kortere perioder uten å skade kakerlakken.

❤️ Eventyrflua, som er en slags veps, har det minste hjertet av alle levende skapninger