Funfact-fredag – Kroppstemperatur

Mennesker er varmblodige organismer. Dette betyr at i motsetning til amfibier eller reptiler, har kroppene våre en medfødt mekanisme for temperaturregulering for å holde kroppstemperaturer konstant, til tross for ytre variasjoner😊 Her kommer noen fakta, myter og fun fact om kroppstemperatur:

🌡 Mennesket har en kroppstemperatur mellom 36 og 37,5 °C. Temperaturen varierer normalt mellom 0,5-0,7 grader i løpet av døgnet, og er vanligvis lavest om morgenen og høyest om kvelden. Under søvn er kroppstemperaturen lavere enn i våken tilstand, og i dype søvntimene viser temperaturen et betydelig fall på 1-2 ºC.

🌡 Stemmer myten om at 90% av varmetapet skjer via hodet?🤔 Nei! Varmetap handler om isolasjon, så varmetapet er rett og slett størst der man ikke har klær! Det er ikke slik at en kroppsdel avgir mer varme enn andre kroppsdeler, men de har ulik følsomhet. Du opplever samme temperatur helt forskjellig på forskjellige kroppsdeler; fingrene føles kaldest, mens lår og legger er mindre sensitive for kulde, selv om temperaturen faktisk er lik.

🌡 Visste du at nesen din faktisk blir varmere og større når du lyver!😱🤥

Under intervjuet hvor tidligere president Bill Clinton påsto at han ikke hadde hatt sex med praktikanten Monica Lewinsky (hvem husker vel ikke uttalelsen «I did not have sex with that women»🙈), tok han seg til nesen hele 26 ganger i minuttet når han løy, mens han lot nesa være i fred når han snakket sant. Dette ble inspirasjonen til et forskningsprosjekt ved Illinois universitet i USA hvor forskerne fant ut at vevet i nesen svulmer opp og gjør nesen større når vi lyver, som en følge av at hjertet banker fortere og blodsirkulasjonen øker😬 Ifølge forskerne er det også ting som tyder på at kroppen frigjør flere hormoner når man lyver, som de tror også er med på å påvirke nesens størrelse. De kalte det «en modifisert Pinocchio-effekt»🤥

Forskere ved Universitetet i Granada brukte termisk avbildning for å oppdage at nesen og områdene nær øynene blir varme når man lyver. De fant en økning på 0.6-1.2 °C i disse områdene når personene løy☺️ Kanskje litt vanskelig å bruke temperaturmåling av nesen som løgndetektor hjemme, men verdt å tenke på kanskje😆