Funfact-fredag: Myter om rødhårede

Det har eksistert mange myter om rødhårede opp igjennom årene. I gamledager trodde man de var hekser og vampyrer og ble brent på bålet bare fordi de hadde rødt hår😯 I Egypt ble rødhårede ofret til gudene fordi de var spesielle. Her er noen fakta og funfact:

➡ Rødhårede mennesker utgjør bare 2 % av verdens befolkning. I Skottland har 13% av befolkningen rødt hår, som er mest i verden. Irland er på andreplass med 10%.

➡ Å ha rødt hår er en genetisk mutasjon; det er et lite gen kalt MC1R som har ansvaret for rødfargen.

➡ Genet MC1R ser ut til å være involvert i sentrale funksjoner i hjernen og man vet at andre undergrupper som MC2R, MC3R og MC4R som også er knyttet til rødhårede, er involvert i hjernefunksjoner🧠 Noen hevder at rødhårede er mer intelligente enn andre, mens andre mener at det kun er blant kvinner at de rødhårede er overlegne og at hos menn er det brunhårde som er mest intelligente. I don`t know🙈😊

➡ De med rødt hår er mer sensitive mot enkelte former for smerte, men mindre sensitive for annen type smerte. Studier har blant annet vist at de

🔸er mer følsomme overfor kulde

🔸er mindre mottakelige overfor bedøvelse gjennom huden

🔸har høyere toleranse for press- og stikksmerter og tåler elektrisk støt bedre

🔸har høyere toleranse for sterk mat

🔸reagerer sterkere på smertestillende som f.eks. morfin

Alt dette peker på i retning av at smertesystemet deres er annerledes

➡ De får ikke grått hår😀 Håret mister bare sakte sin rødfarge til det blir sølvaktig hvitt, altså blondt.

➡ Rødhårede har faktisk mindre hår enn andre. I gjennomsnitt har de 90 000 hårstrå mens blondiner har 140 000. Imidlertid er rødt hår tykkere, så det ser fortsatt like tykt ut.

➡ Under 1 % av befolkningen har kombinasjonen rødt hår og blå øyne😀 De aller fleste som har rødt hår, har brune eller grønne øyne.

➡ Forfatteren Mark Twain sa en gang: «Mens resten stammer fra aper, stammer rødhårede fra katter»🐈

➡ Russland er oppkalt etter rødhårede – nærmere bestemt en rødhåret viking ved navn Rurik

➡ Bier er mere tiltrukket av rødhårede. Forskere mener at dette kan skyldes den lyse pigmenteringen av håret som ligner blomster🌸🌺

➡ De har sin egen festival🎉🎉 «Redhead Days» feires i nederlandske Breda første helgen i september hvert år. Festivalen tiltrekker seg tusenvis av rødhårete mennesker fra over tyve land og er gratis pga støtte fra myndighetene.