Funfact-fredag – Nyrene

Nyrene er hardt arbeidende organer og fungere som «blodets rensestasjon». Avfallstoffer og overflødig væske filtreres ut av blodet og skilles ut i urinen. Her kommer noen fakta og funfact om disse bønneformede organene:

➡️ I løpet av en dag renser nyrene alt blodet som sirkulerer i kroppen ca 400 ganger! De filtrerer en halv kopp blod hvert minutt – altså nok til å fylle et lite badekar etter endt dag🛁☺️

➡️ Nyrene har faktisk en høyere blodgjennomstrømming sammenlignet med hjernen.

➡️ En babys nyre er enorm i forhold til kroppsvekten! Den veier bare 28 gram, men sett i forhold til at gjennomsnittsbarn veier 3,5 kilo, er nyrene ganske så tunge.

➡️ En voksens nyre veier ca 142 gram og er på størrelse med en knyttneve✊ En liten kuriositet: En bjørns nyre er omtrent like stor som menneskets nyre, selv om den gjennomsnittlige svartbjørnen er omtrent dobbelt så stor som det gjennomsnittlige mennesket☺️

➡️ Høyre nyre er mindre og plasseres lavere i kroppen enn venstre nyre.

➡️ Den største nyresteinen som noensinne er registrert var på størrelsen med en kokosnøtt og veide hele 1,1 kg😱😱

➡️ Nyrene er sitert mer enn 30 ganger i Bibelen☺️ – langt oftere enn hjertet, som sjelden er nevnt.

➡️ Visste du at når en person mottar en nyretransplantasjon, lar man den opprinnelige nyren ligge på sin plass? Den nye nyren legges i bekkenet (lavere ned) og kobles på blodforsyning og urinleder. Så det er faktisk folk som går rundt med 3 nyrer!

🎢 Berg-og-dalbaneturer kan visstnok bidra til å fjerne nyrestein☺️ Kirurgen David Wartlinger ved Michigan State University hadde en pasient som tok berg- og dalbanen Big Thunder Mountain Railroad i Orlando. To minutter etter at han gikk av berg- og dalbanen, passerte en nyrestein. Han gikk rett tilbake i køen og tok turen igjen. Da passerte stein nummer to. Og så tok han en tredje tur og en tredje stein passert. Kirurgene Wartlinger og Mitchell gjorde da en undersøkelse ved å bruke en modell av nyrene og urinlederne med nyrestein og satte modellen på berg og dalbane. De fant ut at det å sitte i baksetene til berg-og-dal-biler ga sterke opp- og ned-bevegelser og side-til-side-bevegelser som var effektivt for å eliminere nyrestein, spesielt hvis steinene satt i den øvre delen av nyrene.