Funfact-fredag – nyttig i fortiden, men ikke i dag

Evolusjon er en langsom prosess, og noen ganger henger ting fast mange generasjoner etter at de har sluttet å ha et formål. Her er et par ting som var nyttig i fortiden, men som i dag ikke har en særlig nyttig funksjon☺️

Gåsehud er for eksempel stort sett helt ubrukelig🙄 Hvorfor får vi da gåsehud når vi blir redde eller er kalde? I de dager da våre forfedre hadde mye kroppshår hadde gåsehud et formål: det skulle få oss til å se større ut og holde oss varme! Små muskler i bunnen av hårsekkene trakk seg automatisk sammen, hårene reiste seg og skapte «en visuell illusjon» av at de så større ut når de ble redde🙉 Den samme refleksen skjedde når det var kaldt og hårene skulle skape et mykt lag med varme. Denne responsen har blitt værende i menneskets hud gjennom mange evolusjonære stadier, men siden vi ikke har mye kroppshår lenger, er gåsehud på huden vår alt vi i dag ser når vi blir redde og fryser.

Visdomstenner er en annen del av kroppen vi gjerne kunne vært foruten🦷🦷 Forskere er enige om at visdomstennene er «left-overs» fra da mennesker spiste et primært plantebasert kosthold og all den fiberholdige maten måtte «males ned» med tennene. Når man oppdaget ild og hvordan man kunne tilberede mat med ild endret dette seg. Å spise tilberedt mat var lettere for menneskers tenner og etterhvert ble menneskers kjeve og tenner mindre, men visdomstenner har fortsatt å «være med»😏

Er du blant de 15% av befolkningen som kan vri på ørene dine?👂 Det kan nok være ganske kult i visse situasjoner, men en totalt unyttig egenskap😅 Slik var det imidlertid ikke for våre forfedre. Ifølge forskere er evnen til å bevege auricularis-musklene i det ytre øret et evolusjonært trekk som hjalp forfedrene til å flytte ørene i retning av lyd og dermed gjøre det lettere å oppdage lyder. Da folk begynte å bo i grupper, eliminerte det behovet for økt hørsel.

Kanskje er du en av 8-20% som mangler en muskel i benet🤔 Denne kalles plantaris-muskelen og den motoriske funksjonen er så minimal at den kan fjernes uten at du vil merke noe som helst funksjonstap. Den ne muskelen hjelper svakt til med å bøye i ankel- og kneleddet. Den gangen vi hadde mer til felles med apene hjalp denne muskelen oss å gripe gjenstander med tærne🦶 Etter at fingrene og tommelen i løpet av evolusjonen har tatt over den funksjonen, har plantarmuskelen blitt ganske arbeidsløs😅 Denne muskelen kan brukes dersom man skal rekonstruerer andre deler av kroppen.