Funfact-fredag – Prevensjon

Prevensjon er ingen ny oppfinnelse, og veien frem til dagens prevensjonsmetoder har vært full av mildt sagt merkelige metoder😊 Her er noen bisarre fakta om prevensjonens historie opp igjennom årene:

➡️ Et egyptisk manuskript fra 1550 f.Kr, altså over 3500 år siden, beskrives det hvordan kvinnene kunne blande dadler og akasiehonning og smører den over et tøystykke av ull og så bruker den som en type pessar i skjeden.

➡️ Andre ting som gjennom årene har vært brukt til å skulle blokkere sædcellenes vei til egget har blant annet vært sjøsvamp😯 Svampen var pakket inn i silke og hadde en streng festet for enkel fjerning. Svampen ble ofte dynket i eddik eller sitronsaft før den ble satt inn i skjeden for at det sure miljøet skulle drepe sædcellene i tillegg til at svampen absorberte sædcellene.

➡️ Opp igjennom historien har kvinner spist og drukket en rekke stoffer som en form for prevensjon. En gresk gynekolog, Soronus, ba kvinner i det 2. århundre e.Kr. om å drikke vannet som smedene brukte til å avkjøle metall som en form for prevensjon. På 1500-tallet i Canada dynket kvinnene tørkede pulveriserte bevertestikler i alkohol og drakk deretter konsentrasjonen som en form for prevensjon😬🤢 I det antikke Hellas inntok kvinnene silphium, en nå utdødd fennikelstamme, som prevensjon. Gamle grekere spiste granatepelfrø og trodde at det forhindret graviditet. Men det var ingenting sammenlignet med kineserne som drakk en varm blanding av bly og kvikksølv (som dessverre kan føre til hjerneskade, nyresvikt og død)😱

➡️ De første kondomer dukket opp i 3000 f.Kr. De ble laget av tarm fra dyr🙈 Det eksisterte visstnok en «brukerhåndbok» som foreslo å dyppe grisetarm i varm melk for å gjøre den mer smidig og myk. Etterhvert dukket kondomer av lin opp, kalt «penile sheaths». Den første gummikondomet ble produserte 1854.

➡️ Den første spiralen ble utviklet i 1909 og ble laget av silkeorm-tarmer. Noen år etter oppfant den tyske legen Gräfenberg (som G-punktet er oppkalt etter) en spiral laget av sølvfilamenter.

➡️ Hormonet progesteron, en av pillens viktigste ingrediens, ble oppdaget av forskere hos kaniner i 1928. Forskerne innså umiddelbart potensialet som prevensjon, men det var kostbart å ekstrahere hormonet fra dyr så, det var ikke før man oppdaget forløperne til hormonet i en meksikansk plante som heter Barbasco, at det ble mulig å masseprodusere p-piller💊P-pillen ble imidlertid ikke opprinnelig godkjent for prevensjon❗️ Den ble markedsført i 1957 som medisin mot sterke menstruasjonssmerter og kom med en obligatorisk «advarsel» om at stoffet ville forhindre graviditet. Så utallige kvinner brukte stoffet på grunn av «bivirkningen»😆 Først i 1960 ble den første p-pillen godkjent som prevensjon.