Funfact-fredag: Rare spørsmål om kroppen

Barn har utrolig mange rare spørsmål om kroppen og ikke så sjelden blir jeg svar skyldig, som for eksempel da en 4-åring spurte om hvorfor fingrene blir skrukkete når hun var i badekaret☺️ Her er noen ting jeg ikke har tenkt så mye over, men som noen kanskje lurer på?😉

➡️ Hvorfor blir fingrene skrukkete når de har vært lenge under vann?

Dette fenomenet er noe som vi har arvet fra våre forfedre. Når fingertuppene er skrukkete får man et bedre grep og forskerne mener at rynkene oppstod som et svar på våre forfedres leting etter mat i våte områder. Vil du teste det ut, så prøv å gripe etter klinkekuler på bunnen av badekaret både før og etter at fingertuppene dine har blitt skrukkete☺️ Studier har vist at med rynkefingre klarer man å flytte ting fra vann i gjennomsnitt 12 % raskere etter at fingrene hadde vært i vann i 30 minutter enn når fingrene var tørre. Dette fenomenet er selvfølgelig ikke så nyttig nå som det var tidligere🙈

➡️ Hvorfor rødmer vi?

Rødme skyldes utvidelse av blodårene i huden og kommer ufrivillig; man klarer ikke å kontrollere det. Rødming har vært et viktig signal om sinnstilstand før mennesket fikk et språk! Rødmingen kan utløses selv av mindre følelsesreaksjoner. Vitenskapelige studier har vist at rødme hjelper med å lette fiendtlige responser og fremkaller sympati – noe som før vi mennesker hadde språk bidro til å holde vedkommende i live🥰 Mennesker er forøvrig de eneste skapningene som kan rødme. Visste du forresten at når du rødmer, så får også mageslimhinnen din et rosa skjær?🙃 Så det er nok noe i ordtaket som sier at «magen er din andre hjerne» – følelser kan bli reflektert her.

➡️ Hva er det som får folk til å sukke?

Det finnes to forskjellige typer sukk, nemlig et bevisst sukk som du gjør med vilje og så er det det mer emosjonelle, spontane sukket. Det betyr at et sukk, akkurat som et smil, kan være ekte eller påtatt. Det bevisste sukket kan være et tegn på utilfredshet; som når du er irriteret på kollegaen og viser det ved et demonstrativt sukk😉 Eller motsatt, som når du sukker av tilfredshet når du endelig setter deg i sofaen etter en lang dag☺️ Uansett om det er bevisst eller ikke, så mener man at et sukk er et uttrykk for følelser.

Men har sukk en direkte fysisk betydning for kroppen? En amerikansk studie har vist at en dyp innånding kan være med på å forhindre at bittesmå luftrom i lungene (alveolene) kollapser. Alveolene hjelper med at sikre at det kommer tilstrekkelig med oksygen inn i blodet. Omtrent hvert 5. minutt tar du helt automatisk en ekstra dyp innånding! Det hjelper altså lungene dine med at fungere og noen forskere mener det er det som utgjør sukkets rolle.