Funfact-fredag – Sex i dyreriket

Sex i dyreriket kan være direkte livsfarlig. De begår selvmord, kastrerer seg selv og dreper hverandre😳 Mennesker er faktisk en av få arter som overlever etter reproduksjon. Men det er imidlertid ikke helt uten risiko for oss mennesker heller. Her kommer noen fakta og fun fact om sex hos både dyr og mennesker:

➡️ Når mannlige bier når sitt klimaks, eksploderer ytterste del av penis og de omkommer😱 Kjønnsorganene forblir inne i dronningbien; som en genital plugg som stopper spermiene fra å renne ut av dronningen. Snakk om å ofre seg for å føre genene videre😅

➡️ Veggedyrs groteske paringen går ut på at hannen skjærer opp hunnens underliv med penis og injiserer spermen gjennom såret i bukhulen😬 Spermen sprer seg gjennom hunnens blod, når frem til eggstokkene og resulterer i befruktning.

➡️ Dvergsjimpanser, bonboer, bruker sex til konfliktløsning og avreagering. Når de blir stresset eller voldelige, har de gruppesex hvor alle har sex med begge kjønn. For eksempel i forkant av fordeling av mat; først har de gruppesex og så setter de seg ned og fordeler maten.

➡️ Kvinnelige ender har en korketrekkerformet skjede med spiraler i motsatt retning av mannlige enders penis. Hvis han prøver å ha sex med henne med makt, kan hun trekke veggene i kjønnsorganene samme slik at det blir helt «stengt» – «no means no»😊

➡️ Hos mennesker kan også sex være farlig😯 Man kan faktisk få en allergisk reaksjon på mannens sæd! Etter å ha spist paranøtter 2-3 timer i forveien hadde en mann sex med partneren som hadde paranøtteallergi. Kvinnen fikk svært alvorlig allergisk sjokk. Ved en hudprikkprøve hos kvinnen ved hjelp av kjærestens sæd både før og etter å ha spist paranøtter, fant forskerne ut at dette var en seksuelt overført allergisk reaksjon. Nøtteproteinet motsto fordøyelsen, ble overført via blodomløpet til sædblærer eller prostata hvor det gikk over i sædvæske.

Det er også påvist alvorlige allergiske reaksjoner hos de med krepsdyrallergi etter eksponering fra kyssing og penicillineksponering kan fører til allergisk reaksjon etter samleie hos penicillinallergikere.

Men sammenlignet med dyrerikets ritualer er menneskelig reproduksjon stort sett ganske harmløst. Mennesker er også en av få arter som kan overleve lenge etter overgangsalderen eller infertilitet. Mange dyr går hele tiden i sykluser og reprodusere til de dør.