Funfact-fredag – Tarmen

Tarmen vår kan være ganske fascinerende, så i dag vil jeg dele noen mer eller mindre nyttige fakta og fun fact om tarmen:

➡️ Helt utstrekt er tynntarmen over 6 meter lang og tykktarmen 1,5 meter lang – altså over 4 ganger høyden din!

➡️ Innsiden av tarmen har store folder og hvis vi kunne brette ut hele tarmen hevdes det at den er på størrelse med en fotballbane😲⚽️ Tarmen din kan også folde seg sammen som et teleskop – men det er ikke noe du ønsker og vil kreve øyeblikkelige legehjelp.

➡️ Tykktarmen inneholder tusenvis av forskjellige arter av bakterier, men vi vet lite om betydningen og funksjonen av den enkelte art. Det er blitt hevdet at vi vet mer om månens overflate enn om tarmbakteriers betydning for oss som mennesker🙈 Kun en nyfødt baby har en tarm helt uten bakterier.

➡️ Overføring av tykktarminnhold fra humane tvillinger (en slank og en tykk) til bakteriefrie mus, resulterte i at musene med tarmflora fra den tykke tvillingen ble fete. Motsatt ble alle mus med tarmflora fra den tynne tvillingen slanke😮Dette kan peke i retning av at tarmfloraen spiller en viktig rolle i reguleringen av energibalansen, og dermed vekt, hos mennesker og dyr

➡️ Visste du at tarmen kan være årsaken til at man blir full – uten å ha drukket en eneste dråpe alkohol?🥴 Dette kalles Auto-Brewery Syndrome (ABS) og kan oppstå dersom man får en overvekst av visse sopp- og bakterietyper i tarmen. Når en person så spiser karbohydrater gjør disse om sukkeret i maten til etanol, noe som fører til høye alkoholverdier i blodet. Det foregår altså en gjæring i fordøyelsessystemet som gir høy promille i blodet. Heldigvis er denne tilstanden sjelden. I USA har flere forsøkt å påberope seg denne sykdommen når de ble tatt i fyllekjøring🙈

➡️ Leonardo da Vinci mente at tarmene hjalp til med pusten☺️ I 1490 skrev han i sine upubliserte notatbøker: «De komprimerte tarmene med den kondenserte luften som genereres i dem, skyver mellomgulvet oppover; slik at mellomgulvet komprimerer lungene og presset ut luften».