Hjelper vitamin C mot forkjølelse?

Hjelper C-vitamin mot forkjølelse?🤧🍊

Er du en av de som hiver innpå store mengder C-vitamin når du blir forkjølet – og har det egentlig noen effekt?🤔

Nei dessverre! Dette er en av medisinens mest seiglivede myte☺️ En av det 20. århundrets store vitenskapsmenn, kjemikeren Linus Pauling, skrev i 1970 en bok om C-vitamin som kur for forkjølelse. Han hadde selv testet å ta opp mot 300 (!) ganger det anbefalte daglige inntaket av C-vitamin😲 – og følte seg helt fantastisk og forkjølelsene han alltid hadde vært plaget av forsvant.

🔎 Det har senere vært gjort mange store studier som ikke viser at den generelle befolkningen får mindre forkjølelser eller blir fortere friske ved inntak av store doser C-vitamin.

🔎 Det er imidlertid vist at maratonløpere, profesjonelle skiløpere og soldater som tok C-vitamintilskudd hadde færre forkjølelser enn resten av befolkningen og tilskudd kunne gjøre sykdomstiden marginalt kortere.

Forskerne mener derfor at vitamintilskudd har liten effekt for folk flest, men at det kan være nyttig for toppidrettsutøvere og andre med et svært intenst daglig aktivitetsnivå🏃‍♀️🚴‍♂️

Vitamin C er vannløselig, så inntak av store doser er lite hensiktsmessig fordi du skiller ut overskuddet i urinen, og oppnår samme konsentrasjon i kroppen som ved å innta det anbefalte inntaket.

Vitamin C produseres ikke i kroppen og må tilføres i kosten. De beste kildene til vitamin C er appelsin og appelsinjuice, kiwi, rød paprika og kålrot🍊🥝
(En liten funfact: Det bare er aper, mennesker, marsvin og hamstre som ikke klarer å lage C-vitamin selv😉)

Rød solhatt og hvitløk er det også mange som sverger til når forkjølelsen rammer, men det er lite forskning som viser at de har noen effekt mot forkjølelse.

Men den positive troen på at det virker (såkalt placebo-effekt), kan imidlertid gjøre at du føler deg bedre😀👍