Klamydia

Klamydia er den hyppigste seksuelt overførbare sykdommen i Norge, og er veldig vanlig blant unge opp til 25 år. Hvert år stilles diagnosen hos ca 25 000 personer i Norge. I 2017 var 66% < 25 år.

60-80% har ingen symptomer❗️
Dette fører dessverre til at mange er smittet uten å vite om det, og at de dermed kan smitte andre😔

Symptomer på klamydia i skjeden:
 svie ved vannlating
 økt utflod fra skjede og/eller urinrør
 endret farge og tykkere konsistens på utfloden
 blødning etter samleie
 uregelmessig menstruasjonblødning
 smerter ved samleie
 kløe eller svie i skjede

Symptomer på klamydia i penis og urinrør:
 svie ved vannlating
 utflod (puss eller slim) fra urinrør
 kløe i urinrør eller under forhuden
 kløe, utslett eller sår under forhuden eller på penishode

Symptomer på klamydia i endetarm:
 kløe, svie og sårhet i endetarm

Hvis klamydia ikke blir behandlet, kan infeksjonen utvikle seg til infeksjon i livmor, eggledere, testikler og bitestikler.
Dette kan føre til nedsatt evne til å få barn både hos kvinner og menn😱

Det kan ta opptil 14 dager fra man blir smittet til det slår ut på en test. Kvinner kan selv ta en prøve fra skjeden med en prøvepinne som ligner på er q-tip. Hos menn anbefales det urinprøve.

Behandlingen er antibiotika – og behandlingen er gratis💊🆓

Hvis man går med sykdommen uten behandling, antar man at de fleste vil bli bra av seg selv etter 1-2 år.

Kondom er det eneste som beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer❗️ Gratis kondomer kan man bestille på www.gratiskondomer.no🙂

Se dagens video om klamydia🎬

Klamydia

Klamydia er den hyppigste seksuelt overførbare sykdommen i Norge, og er veldig vanlig blant unge opp til 25 år. Hvert år stilles diagnosen hos ca 25 000 personer i Norge. I 2017 var 66% < 25 år.60-80% har ingen symptomer❗️Dette fører dessverre til at mange er smittet uten å vite om det, og at de dermed kan smitte andre😔Symptomer på klamydia i skjeden:✅ svie ved vannlating✅ økt utflod fra skjede og/eller urinrør✅ endret farge og tykkere konsistens på utfloden✅ blødning etter samleie ✅ uregelmessig menstruasjonblødning✅ smerter ved samleie✅ kløe eller svie i skjedeSymptomer på klamydia i penis og urinrør:✅ svie ved vannlating ✅ utflod (puss eller slim) fra urinrør✅ kløe i urinrør eller under forhuden✅ kløe, utslett eller sår under forhuden eller på penishodeSymptomer på klamydia i endetarm:✅ kløe, svie og sårhet i endetarmHvis klamydia ikke blir behandlet, kan infeksjonen utvikle seg til infeksjon i livmor, eggledere, testikler og bitestikler.Dette kan føre til nedsatt evne til å få barn både hos kvinner og menn😱Det kan ta opptil 14 dager fra man blir smittet til det slår ut på en test. Kvinner kan selv ta en prøve fra skjeden med en prøvepinne som ligner på er q-tip. Hos menn anbefales det urinprøve.Behandlingen er antibiotika – og behandlingen er gratis💊🆓Hvis man går med sykdommen uten behandling, antar man at de fleste vil bli bra av seg selv etter 1-2 år.Kondom er det eneste som beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer❗️ Gratis kondomer kan man bestille på www.gratiskondomer.no🙂 Se dagens video om klamydia🎬

Publisert av Drop-in legene Tirsdag 29. januar 2019