Matcha-te er en intens grønn te fra Japan og består av pulveriserte tørkete teblader. Matcha-teen lages av de samme bladene som vanlig grønn te, men bladene som skal bli til matcha-te skjermes for sollys de siste ukene før de høstes og bladenes klorofyllnivå øker. Etter høstingen dampes bladene for å forhindre at de gjærer, så næringsinnholdet bevares bedre. Deretter tørkes og males de til grønt pulver.
Matcha te inneholder over hundre ganger mer antioksidanter enn vanlig grønn te Antioksidanter er stoffer som kan bidra til å beskytte celler mot skade.
1 kopp matcha tilsvarer 10 kopper grønn te!
Katekin, en av antioksidantene i matcha, ser ut til å:
senke blodtrykket
redusere totalkolesterolet og LDL («dårlige» kolesterol)
øke kroppens energiomsetning og fettforbrenning
Matcha kan virke styrkende på immunforsvaret fordi den er rik på klorofyll og antioksidanter.
Polyfenoler og andre antioksidanter i matcha kan muligens bidra til å beskytte celler mot kreft, men mer forskning er nødvendig.
Matcha er rik på koffein. «Koffein-kicket» i matcha er imidlertid annerledes enn det man får av kaffe: Matcha inneholder aminosyren L-theanin som øker produksjonen av serotonin og dopamin i hjernen og det bidrar til å senke nivået av noradrenalin, et hormon som stimulerer nervesystemet. Det er grunnen for at matcha kan gjøre deg mer konsentrert og fokusert, men samtidig avslappet uten at du blir trøtt
Effekten av L-theanin starter 30 min etter en kopp Matcha te og varer opptil 8-12 timer.
Matcha er også rik på vitamin A og C, kalium, selen, jern, zink og magnesium.
Jeg personlig synes ikke teen i seg selv er veldig god (den smaker liksom «veldig grønt»), men denne oppskriften på Matcha latte kan jeg anbefale:
1 ts matcha
1 ts søtning med f.eks. lønnesirup, honning eller kokosblomstsukker.
1 ss kokende vann
2,5 dl melk (f.eks. Oatly iKaffe havremelk)
Ha matchapulver og søtning i en kopp. Tilsett kokende vann og rør godt sammen slik at matchapulveret løser seg opp. Varm opp melken (ikke koke) og hell i koppen, og dryss gjerne over litt kardemomme
Japanske Zen Buddhist munker har drukken matcha i tusenvis av år for å slappe av og holde seg fokusert under meditasjon. Så det kan være god helse i å bytte ut en av dagens kaffekopper med en matcha latte