Raw food

Raw food har de senere årene blitt mer populært. Raw food er mat som ikke er bearbeidet eller varmet opp til mer enn 42 grader🌡 Ideen er at næringsstoffer, enzymer og gunstige bakterier i maten ødelegges av varmebehandling, som derfor bør unngås. Det hevdes at selv en oppvarming til 40 grader fører til at 30-90 % av næringsstoffene går tapt.

✅  Råstoffene skal helst være økologiske; som rå grønnsaker, fersk frukt, bær, nøtter, frø, spirer, alger, urter og kaldpressede oljer (f.eks. olivenolje, rå nøttesmør, ren lønnesirup, rå soyasaus).

❎  100% raw food-diett inneholder ikke fisk, kjøtt, egg eller melkeprodukter🥛🍖🥚🐟

Dette er altså snakk om mat uten gluten, gjær, melkeprodukter og vanlig sukker, og i stedet ofte basert på nøtter, frø, og helt naturlige søtningskilder.

Noen av fordelene ved å velge raw food skal blant annet være økt immunforsvar, mer energi, mindre søtsug og bedre fordøyelse. Noen mener det forbedrer hukommelse og forsinker aldringsprosessen.

Skal man bruke 100% raw food-diett krever det veldig god kunnskaper om veganmat for å sikre at man får i seg tilstrekkelig med de næringsstoffene kroppen trenger for å fungere (-noe de færreste av oss har)❗️

Noen matvarer får man også mer ut av ved å varmebehandle, f.eks. betakaroten fra gulrot som er mye mer tilgjengelig for kroppen etter at den er kokt, enn når den er rå.

Man skal også være klar over at det ofte er mer bakterier i rå mat fordi bakterier som vanligvis ville blitt uskadeliggjort i oppvarmingsprosessen, fortsatt er til stede🦠🧫.

Behovet for vitamin B12 kan være vanskelig å dekke ved hjelp av kun vegetariske matvarer.
💊  Det anbefales å ta tilskudd av vitamin B12.
💊  D-vitamintilskudd anbefales uansett kosthold.
📌  Være bevisst på å innta nok matvarer med jern, sink, jod, fett og essensiell proteiner.

Vi kan med fordel spise mer frukt og grønnsaker, og redusere inntaket av veldig prosessert mat, men jeg mener at ved å kombinere både kokt/stekt og rå mat tilfører du kroppen mest mulig næringsstoffer🙂

Hvis du er usikker på om du har et kosthold som dekker behovet for de ulike næringsstoffene, kan blodprøver gi mye informasjon (spesielt vitamin B12, D-vitamin og jernstatus er aktuell prøver) 💉💉