Smoothie

Smoothie er veldig populært og mange erstatter måltider med smoothie. Imidlertid er ikke all smoothie bare bra❗️ For at smoothie skal kunne være et fullverdig måltid må man tilsetter en kilde til proteiner, fiber, naturlige karbohydrater og sunt fett i smoothien😀

Hvis det kun er frukt og juice i smoothien gir det lite næring og mye fruktsukker, som tilhører de raske karbohydratene, gjør at blodsukkeret går raskt til topps – og dertil raskt ned igjen😬

👉 I stedet for juice kan du tilsette vann eller plantemelk (f.eks. havre-, mandel-, kokosmelk). Bruk gjerne yoghurt uten tilsatt sukker i smoothien. Usøtede melkeprodukter både metter bedre og bidrar til en mer langsom blodsukkerstigning enn en ren fruktsmoothie.

👉 Noen bruker proteinpulver med forskjellige smaker eller kollagenpulver fordi det er praktisk, men du kan også bruke eggeplomme, cottagecheese eller kesam som proteinkilde.

👉 Som fettkilde kan du bruke avokado, nøttesmør (mandel- eller peanøttsmør), kokossmør, kokosfett, helfet kokosmelk, nøtter eller hampfrø.

👉 Fiber i smoothien gjør at du holder deg mett lenger og får magen i gang. Lettkokte havregryn, havrekli, chiafrø og linfrø er supert å ha oppi smoothien.

👉 Det høres kanskje ikke så veldig fristende ut med grønnsaker i smoothien, men i riktig mengde smaker det faktisk godt og er en super måte å få i seg f.eks. spinat, blomkål, grønnkål, gulrot rødbeter og brokkoli på. Og ikke minste en lur måte å få i kresne barn grønnsaker på😆 For å balansere den basiske smaken noen grønnsaker kan tilføre smoothien, kan man bruke litt limesaft for å få en syrligere smak.

Et tips er å lage mye smoothie når du først skal lage det, og så fryser du ned restene i isbitformer, så har du alltid noen smoothiefirkanter å hive i blenderen for et raskt måltid😍

Grønn smoothie:
🔸 100 g spinat (frossen eller fersk)
🔸 1/2 stk frossen banan
🔸 1/2 avokado
🔸 1 dl havremelk (eller annen melk du bruker)
🔸 1 dl vann
🔸 125 gram usøtet yoghurt
🔸 1 ss peanøttsmør
🔸 1 ss chiafrø
🔸 1/5 ts kanel

Rosa smoothie:
🔸 8 frosne jordbær
🔸 1 dl blåbær
🔸 1-2 dl lettkokte havregryn
🔸 2 ss havrekli
🔸 2 ss linfrø
🔸 1-2 dl vann
🔸 1 ts honning