Testosteron

Testosteron er det viktigste mannlige kjønnshormonet. Kvinner har også testosteron, men i mye mindre mengder enn hos menn.

📈 Testosteron stiger gradvis i løpet av puberteten og og ved 17-årsalderen har gutter som regel fått normale mannlige verdier🧑👨

Testosteron stimulerer til
☑️ utvikling og vekst av mannlige kjønnsorganer
☑️ produksjonen av spermier
☑️ oppbygging av muskelmasse og skjelettstrukturer
☑️ økt lengdevekst i puberteten
☑️ mannlig hårvekst
☑️ seksuallyst og ereksjon

📉 Testosteronnivået synker med omtrent 1 % hvert år fra 40-års alderen men det er kun et fåtall som får verdier som er under det definerte normalnivået for alderen!

Overvekt kan være forklaringen hos mange eldre med lavt testosteron, sammen med normal redusert produksjon ved høyere alder. Man kan ofte se normalisering av verdiene dersom man lykkes med økt fysisk aktivitet og vektreduksjon!🏃‍♂️🥑

Symptomer som kan forbindes med lavt testosteronnivå:
✅ lavt energinivå og økt tretthet
✅ lav seksuallyst
✅ ereksjonsproblemer (men evnen til å oppnå ereksjon,
utløsning og orgasme påvirkes mindre hyppig enn sexlysten)
✅ økt kroppsfett (spesielt rundt mage- og brystområdet)
✅ redusert muskelmasse og -styrke
✅ redusert bentetthet
✅ tap av kroppsbehåring og tynn hud
✅ hetetokter
✅ søvnforstyrrelser
✅ humørforandringer, nedstemthet og depresjon
✅ hukommelse- og konsentrasjonsvansker

📌 Men det er viktig å være oppmerksom på at alle disse symptomene også kan ha andre årsaker enn lavt testosteronnivå, og kan også «bare» være tegn på normal aldring!

Over > 90% av testosteronet produseres i testiklene, og produksjonen reguleres blant annet av hormoner som skilles ut fra en hormonproduserende kjertel i hjernen (hypofysen).

💉 Blodprøve for å vurdere testosteronnivået tas for å utrede for tidlig eller forsinket pubertet, ved impotens og ved mistanke om lavt testosteronnivå på grunn av sykdom i testiklene eller hypofysen.
Testosteronbehandling av eldre menn eller menn uten sikker årsak til testosteron rett under normalnivået er kontroversielt.

I Norge er testosteronbehandling anbefalt kun til pasienter som har fått testosteronproduksjonen ødelagt av sykdom eller behandling, og når testosteronmangel er bekreftet både ved kliniske symptomer og blodprøver.