Turistdiare

Turistdiare er en akutt tarminfeksjon som skyldes smitte med bakterier (80%), virus eller parasitter🤢

Smitten kommer nesten alltid fra forurenset mat og vann. 
Dårlig hygiene ved matlaging er en viktig årsak.

Risikoen er størst ved reiser i Afrika, store deler av Asia, Sentral- og Sør-Amerika og Mexico.

Symptomer:
 4-5 løse eller vandige avføringer daglig
 magesmerter
 kvalme/oppkast
 feber
 evt blod i avføringen

Den viktigste behandlingen er rikelig væsketilførsel for å unngå dehydrering💧💧(Se gjerne tidligere innlegg/foredrag om dehydrering).

🔸 farris og eplejuice (50/50%) gir omtrent riktig nivå av sukker, salt og vann
🔸 unngå brus og sportsdrikker (bør i tilfelle blandes med like deler vann)
🔸 kaffe, noen tesorter og alkohol er vanndrivende og bør unngås!
🔸 spis matvarer med høyt vanninnhold som f.eks. frisk frukt og bær og grønnsaker (både rå og kokt)
🔸 rehydreringprodukter, f.eks. GEM-pulver, har riktig sammensetningen av sukker, salter og væske
🔸 hvis rehydreringsløsninger ikke er tilgjengelig, kan man blande ½ ts (2,5 ml) salt, 3 ss (45 ml) sukker og 1 liter vann

Barn i alderen 2-10 år bør få i seg 100-200 ml saft etter hver løs avføring.

💊 Loperamid (Imodium) tabletter nedsetter tarmens aktivitet og kan redusere diaréplagene. Bør helst ikke brukes av barn <12 år. Behandlingen bør starte det første døgnet og har sjelden særlig effekt utover 2 døgn.

💊 Kvalmedempende middel kan gis ved uttalt kvalme. Kan hos barn føre til raskere opphør av oppkast, men tendens til forlenging av diaré.

💊 Antibiotika har en marginal effekt ved turistdiare og brukes bare unntaksvis (f.eks. pasienter med ulcerøs kolitt, Crohns sykdom, alvorlig hjertesykdom, dårlig regulert insulinbehandlet diabetes, svekket immunforsvar)

Yoghurtliknende produkter, probiotika, som inneholder Lactobacillus GG kan redusere varigheten av diareen.

I 90% av tilfellene går diaréen over av seg selv i løpet av mindre enn en uke (oftest 3-5 døgn). Hos 10% vedvarer diaréen utover en uke, og hos ca. 2% mer enn en måned. Langvarig diaré skal mistenkes for å skyldes parasitt.

Det viktigste forebyggende tiltaket er «BOIL IT, COOK IT, PEEL IT, OR FORGET IT»‼️
Probiotika har vist å redusere forekomsten av turistdiaré.

«Utrygg» mat:
⛔️ springvann
⛔️ rått eller dårlig stekt/kokt kjøtt eller sjømat
⛔️ salater
⛔️ rå grønnsaker
⛔️ uskrellet frukt
⛔️ upasteuriserte melkeprodukter
⛔️ sauser, salsa
⛔️ mat som er kokt og så gjenoppvarmet

Koleravaksine (Dukoral drikkevaksine) kan gis ved reise til områder med utbrudd av kolera. Den har også en viss beskyttende effekt mot bakterien e.coli (men i følge studier forebygges kun 7% av turistdiareer med koleravaksinasjon)