Underernæring hos eldre kan være medvirkende årsak til utvikling av sykdom og funksjonstap, og har negativ påvirkning på evnen til å komme seg etter sykdom.
Høy alder, redusert fysisk aktivitet, kronisk sykdom og stort medikamentforbruk er forbundet med økt risiko for underernæring.
Underernæring hos eldre er oftest en kombinert protein- og kalorimangel og mangel på vitaminer og mineraler.
D- og C- vitaminmangel reduserer styrken i beinbygningen og D-vitaminmangel reduserer i tillegg muskelstyrke. Dermed øker risiko for fall og beinbrudd.
B-vitamin og sink har betydning for immunforsvaret, og mangel kan gi i økt risiko for infeksjoner.
Matvarer som har et noe høyere fett- og proteininnhold enn det som anbefales generelt for voksne kan være aktuelt for eldre i risikogruppen.
Fisk, egg, kjøtt, melk og melkeprodukter anbefales som gode proteinkilder
Hoveddelen av fett bør komme fra matvarer som er rike på umettet fett (oljer, avokado, majonesprodukter). 5-10% bør være flerumettet fett, inkludert fisk.
Alle bør ta tran/D-vitamin
Multivitamin/-mineraltilskudd anbefales ved ensidig kost
Praktiske råd om matvarer eldre bør prioritere:
moderat fiberrikt/mellomgrovt brød med ekstra pålegg
korn-/frokostblandinger med høyere innhold av fett og sukker
myke margariner og oljer med høyt innhold av enumettet og flerumettet fett
kjøtt og kjøttprodukter med >10 gram fett/100 gr vare
helfet melk og fete meieriprodukter
fisk og fiskeprodukter
spis gjerne egg hver dag
sauser og dressinger med > 5 gram pr fett/100 gr vare
fruktjuice, smoothie og/eller fruktgrøt/-suppe daglig
nøtter og peanøtter er næringsrike