Underernæring hos eldre

Underernæring hos eldre kan være medvirkende årsak til utvikling av sykdom og funksjonstap, og har negativ påvirkning på evnen til å komme seg etter sykdom.

Høy alder, redusert fysisk aktivitet, kronisk sykdom og stort medikamentforbruk er forbundet med økt risiko for underernæring.

Underernæring hos eldre er oftest en kombinert protein- og kalorimangel og mangel på vitaminer og mineraler.

➡️ D- og C- vitaminmangel reduserer styrken i beinbygningen og D-vitaminmangel reduserer i tillegg muskelstyrke. Dermed øker risiko for fall og beinbrudd.

➡️ B-vitamin og sink har betydning for immunforsvaret, og mangel kan gi i økt risiko for infeksjoner.

Matvarer som har et noe høyere fett- og proteininnhold enn det som anbefales generelt for voksne kan være aktuelt for eldre i risikogruppen.

✅ Fisk, egg, kjøtt, melk og melkeprodukter anbefales som gode proteinkilder

✅Hoveddelen av fett bør komme fra matvarer som er rike på umettet fett (oljer, avokado, majonesprodukter). 5-10% bør være flerumettet fett, inkludert fisk.

✅ Alle bør ta tran/D-vitamin

✅ Multivitamin/-mineraltilskudd anbefales ved ensidig kost

Praktiske råd om matvarer eldre bør prioritere:

🔸 moderat fiberrikt/mellomgrovt brød med ekstra pålegg

🔸 korn-/frokostblandinger med høyere innhold av fett og sukker

🔸 myke margariner og oljer med høyt innhold av enumettet og flerumettet fett

🔸 kjøtt og kjøttprodukter med >10 gram fett/100 gr vare

🔸 helfet melk og fete meieriprodukter

🔸fisk og fiskeprodukter

🔸 spis gjerne egg hver dag

🔸 sauser og dressinger med > 5 gram pr fett/100 gr vare

🔸 fruktjuice, smoothie og/eller fruktgrøt/-suppe daglig

🔸 nøtter og peanøtter er næringsrike