Vegetarianer og kosttilskudd

Bør vegetarianere ta kosttilskudd og sjekke blodprøver?🤔

Et fullverdig vegansk eller vegetarisk kosthold krever veldig god kunnskap om plantebasert kosthold for å sikre at man får i seg tilstrekkelig med viktige næringsstoffer for å unngå mangelsykdommer. De som utelukker alle matvarer fra dyreriket fra kostholdet bør ta tilskudd av vitaminene B12 og D, og jod💊.

➡️ Vitamin B12 finnes i enkelte typer alger, sopp, spirer og i gjærede soyabønneprodukter, men det er vanskelig å dekke behovet med kun vegetariske matvarer. Det anbefales derfor å spise mat beriket med minst 3 ug vitamin B12 (f.eks. soya-/rismelk) 2-3 ganger daglig eller innta B12-tilskudd 10 ug daglig (Nycoplus Vitamin-B12 9 ug) eller 2000 ug ukentlig (TrioBe 4 tabletter per uke; inneholder også B6 og folsyre)

➡️ Jern fra planter tas ikke opp i kroppen like godt som jern fra animalske kilder. Jernrike matvarer må inntas daglig, som bønner, brokkoli, rosiner, sviskejuice, nøtter, frø, erter, poteter, hvete og korn (spesielt hirse).
For best mulig opptak av jern i kroppen anbefales det å spise jern sammen med C-vitaminrike matvarer som bl.a. appelsin, juice, bær, kiwi, potet.

➡️ Kalsium og D-vitamin er viktig for oppbyggingen av skjelettet. Opptak av kalsium i kroppen krever at du får i deg nok D-vitamin. Tilskudd med D-vitamin 10 ug daglig (eldre > 75 år anbefales 20 ug) anbefales uansett kosthold.

➡️ Jod er viktig for mange av kroppens funksjoner, blant annet for hormoner som regulerer stoffskiftet. Spiser man lite mat med jod, anbefales det å ta jodtilskudd, f.eks. Nycoplus Jod 225 ug 1 tablett daglig (eller 1 knivspiss tangmel daglig).

➡️ Gravide og ammende veganere anbefales i tillegg tilskudd av de langkjedede omega-3 fettsyrene EPA og DHA f.eks. i form av algeoljer for de som ikke spiser fisk/fiskeoljer.

👩‍⚕️💉 Hvis man vil teste blodverdiene sine for å bekrefte at kostholdet er fullverdig, er det vitamin B12-status, D-vitamin og jernstatus som er interessant fra et vegansk perspektiv.

Måling av kalsium gir lite nyttig informasjon, fordi ved for lavt inntak av kalsium med kosten trekkes kalsium fra skjelettet og ut i blodet.

Måling av jod i døgnurin er ikke hensiktsmessig fordi det avspeiler kun jodinntak de siste par dagene, og er ikke et mål på jodlagre i skjoldbruskkjertelen.

Vegansk kost kan ha lavt innhold av antioksidantene sink og selen. Dette kan måles i blod og urinen, men inngår vanligvis ikke i rutinetestene.