Mange studier viser at rødbeter gir mange gunstige helseeffektene. For eksempel har rødbeter vist seg å:
senke blodtrykk i løpet av noen timer etter inntak. Denne effekten skyldes nitratene i rødbeter som omdannes til nitrogenoksid i kroppen. Nitrogenoksid bidrar til å utvide blodårene, forbedre blodstrømmen og senke blodtrykket.
styrke immunforsvaret og har betennelsesdempende effekter da den er rikt på antioksidanter. Antioksidanter er stoffer som kan bidra til å beskytte celler mot skade, og rødbeten er en av de rotgrønnsakene som inneholder aller mest antioksidanter.
støtte leverens rensefunksjon. Via antioksidantforbindelser (som betain og svovelholdige aminosyrer) hjelper rødbeter leveren med å rense kroppen for avfallsstoffer.
I tillegg inneholder rødbeter flere ulike vitaminer (folat, B, C, E) og rikelig med mineraler som både jern, kalsium, kalium, magnesium og sink. Rødbeter har også mye fiber som er knyttet til redusert risiko for flere ulike sykdommer
Rødbetesaft har blitt populært blant idrettsutøvere fordi den ser ut til å å forbedre fysisk ytelse ved trening (både utholdenhet og styrke)
Nitrogenoksid bidrar til å øke oksygentilførselen til musklene. Musklene brukar da mindre energi på å utføre samme mengde jobb – det betyr at musklene kan jobbe lenger og kjappere. Noen har kalt rødbeter for «ren økodoping» Studier viser imidlertid at toppidrettsutøver ikke ser ut til ha samme positive effekt på treningsytelser som mosjonister- sannsynligvis fordi de allerede har et maksimalt tilpasset kosthold.(Andre matvarer med høyt nitratinnhold er spinat, brokkoli, selleri, kål og jordbær).
Rødbeter inneholder høye nivåer av oksalater, noe som kan bidra til dannelse av nyrestein, så hvis du har nyresteinsykdom bør du ikke innta mengder dette. Inntak av rødbeter kan føre til at urinen blir rosa, det er helt ufarlig og må ikke forveksles med blod i urinen
Rødbeter kan spises både rå, kokt eller bakt. Bland de gjerne i salat eller smoothie eller lag deg en rødbete latte.