Vi nordmenn er i verdenstoppen i kaffedrikking og i snitt drikker vi nordmenn 12 millioner (!) kopper daglig En britisk forskningsrapport som så på over 200 tidligere studier av kaffens effekt har vist at inntak av 3-4 kopper kaffe om dagen kan være knyttet til blant annet lavere risiko for hjertesykdom, diabetes, leversykdom, parkinson, demens og enkelte former for kreft (lever, tarm, livmor, munn)
Imidlertid har et større inntak enn 3-4 kopper negative helseeffekter. I kaffebønnene er det blant annet noen fettstoffer som øker kolesterolnivået i blodet – og høyt kolesterol øker faren for blant annet hjerte- og kar-sykdommer.
Så i dag vil jeg dele oppskrifter på noen varme drikker full av antioksidanter og gode næringsstoffer som er bra for helsen – og som i tillegg sies å reduserer utmattelse og tretthet Les gjerne mer om de helsemessige effektene av disse «næringsbombene» i tidligere innlegg
Matcha latte:1 ts matcha, 1 ts søtning (f.eks. lønnesirup, honning eller kokosblomstsukker), 1 ss kokende vann og 2,5 dl melk (f.eks. Oatly iKaffe havremelk).Rør sammen matchapulver, søtning og kokende vann. Varm opp melken (ikke koke) og hell i koppen, og dryss gjerne over litt kardemomme.
Golden latte:1 ts gurkemeie, 1 klype sort pepper (øker opptak av gurkemeien), 1/4 ts ingefærpulver, 1/2 ts ceylonkanel, evt 3 dråper stevia eller Sukrin Gold hvis du vil ha den søtere og 2-3 dl melk (f.eks. Oatly iKaffe havremelk).Varm alt opp på middels varme, skal ikke koke.
Rødbetelatte:1 dl rødbetejuice eller 1 ts rødbetepulver (eller 1 ferdig skrellet rødbet), 1/2 ts ingefærpulver, 1 ts søtning (f.eks honning, kokossukker eller lønnesirup) og 2 dl Oatly iKaffe havremelk. Prøv deg gjerne frem med andre forskjellige smakstilsetninger, som 1/2 ts vaniljepulver, kanel, kardemomme eller muskatnøttpulver.Varm opp melken, ingefær og søtningen og hell over rødbetjuicen/-pulveret.Nyt den gode smaken og alle de gode næringsstoffene