Bakteriell vaginose

Bakteriell vaginose er den hyppigste årsaken til utflod fra skjeden. 10-30 % av alle kvinner som undersøkes på grunn av utflod, har bakteriell vaginose.

I skjeden er det en rekke bakterier som «lever i lykkelig harmoni med hverandre»☺️. Ved bakteriell vaginose (BV) har en eller flere av disse fått formere seg og dominerer, og antall «gode» melkesyrebakterier er redusert.

Man kan finne økte mengder av en rekke ulike bakterier, men den bakterien som oftest påvises er Gardnerella vaginalis.

Oppstår kun hos kvinner i fruktbar alder👱‍♀️ Hyppig samleiefrekvens og partnerskifte er disponerende faktor, men BV oppstår også hos kvinner uten seksuell erfaring.

Symptomer:

✅ gråhvit, tyntflytende og i blant skummende utflod

✅ ubehagelig lukt – beskrives ofte som fiskelukt🐟

✅ lukten forsterkes ofte etter samleie

✅ ofte mest plagsom rundt tiden for menstruasjon

Over 50% av alle hvor det påvises BV har ingen plager.

👩‍⚕️ Diagnose: Utflodens lukt og karakteristiske utseende er ofte nok til å stille diagnosen. Man tar ikke bakteriedyrkning fordi de aktuelle bakteriene ofte kan finnes hos kvinner som ikke har BV.

👩‍⚕️ Behandling:Ved lette symptomer anbefales ingen behandling. Man avventer og ser om kroppens eget immunforsvar kan helbrede tilstanden. BV går som regel over uten behandling.

Plagsomme og vedvarende symptomer kan behandles med ➡️ antiseptika (Donaxyl) eller antibiotika (metronidazol, klindamycin) lokalt i skjeden. ➡️ eventuelt antibiotika i tablettform som svelges

Behandling av partner er ikke nødvendig. Man bør ikke ha samleie før symptomene er borte.

Ca 1/3 får tilbakefall etter 3 måneder og 1/2 innen 1 år; både hos de som er behandlet og hos de som er blitt bra av seg selv. Hvis symptomene ikke er veldig plagsomme er det heller ikke nødvendig å behandle tilbakefall.

🤰 Hos gravide kan BV gi en liten økning av risiko for abort, for tidlig vannavgang eller for tidlig fødsel. Risikoen avtar ikke ved behandling i de 6 siste månedene, så hvis man skal behandle bør det gjøres før eller helt i starten av svangerskapet.