Barnemark

Barnemark er en parasitt som lever i tarmsystemet hos mennesker, og som smitter lett. Spredning innad i familier og barnehager er vanlig.

🔸 Hyppigst i alderen 5-10 år (uvanlig blant barn < 2 år)

🔸 Smitte overføres ved at personen klør seg og eggene fra huden rundt endetarmsåpningen fester seg under fingerneglene🖐.

Eggene spres videre via kontakt med andres hender og ved mat som er berørt av fingre med egg. Egg kan sveve i luften når man rister sengetøy eller håndklær som er forurenset (men er sjelden).

🔸 Fra man spiser/smittes med egg tar det 3-4 uker før de klekkes til larver i tynntarmen. Gravide hunner kryper så ut gjennom endetarmsåpningen og legger egg på huden. (Hunnmarker kan leve i ca 3 måneder inne i tarmen). Eggene blir smittsomme i løpet av ca. 6 timer og kan overleve i 2-3 uker utenfor kroppen, spesielt ved høy fuktighet😬.

Symptomer:

✅ kløe rundt endetarmen, først og fremst om natten når marken kryper ut på huden rundt endetarmsåpningen for å legge egg. Kløen kan være intens, men de fleste er uten symptomer.

✅ magesmerter og kvalme kan helt unntaksvis forekomme

✅ små gulhvite, nåleformede mark (8-13 mm) kan ses rundt endetarmen eller på avføringen.

🔬 Diagnosen bekreftes ved å påvise egg i mikroskop. Trykk 2-3 vanlige blanke teip-biter mot huden rundt endetarmsåpningen (egg fester seg da til teipen) og ta med i pose/glass til legen. Prøven bør tas om natten eller med en gang om morgenen, før toalettbesøk, vasking eller dusjing.

Behandling:

💊 Vermox og Vanquin er reseptfrie midler mot barnemark. Hele familien må behandles og ny behandling tas 2 uker etter første behandling.

💊 Hvis dette ikke har effekt, kan Zentel fås på resept.

Hygientiltak:

➡️ klipp neglene korte og rense dem daglig

➡️ vaske hendene før hvert måltid, ved tilberedning av mat og etter toalettbesøk

➡️ daglig bad/dusj

➡️ kokvaske håndklær, sengetøy og undertøy

Gjentatte infeksjoner er vanlig selv om behandlingen har vært effektiv. I noen tilfeller kan andre være symptomfrie bærere av barnemark og egg.

Barnet kan gå i barnehagen etter igangsatt behandling.