Bør du ta helsesjekk?

Mange ønsker årlige helsesjekker (eller «EU-kontroller» som mange kaller det☺️). Det finnes en lang rekke tilbud hos private helseaktører, som koster alt fra noen hundrelapper til opptil femsifrede beløp.
Men er det egentlig nødvendig med helsesjekk når du føler deg frisk

Hør Cecilies tanker om positive og negative sider ved generelle helsekontroller i dagens video 

Det finnes nok inget fasitsvar på spørsmålet, men ønsker du å ta en helsesjekk så er det i alle fall viktig å være klar over at alle prøver har en usikkerhet ved seg, og at ved en generell undersøkelse kan man ikke avdekke all mulig sykdom – og det er heller ikke all sykdom som kan forebygges.

Det kan være rimelig å anbefale legesjekk fra 40-årsalderen. Hvilke prøver man tar avhenger av
 din risiko for sykdom
 dine eventuelle symptomer
 risikoen for sykdom i din familie
 din generelle helsetilstand

Hvis du vet at du er arvelig belastet når det gjelder enkelte sykdommer, så kan det være behov for oppfølging. Er du f.eks. arvelig disponert for hjertesykdom kan det være klokt å få målt blodtrykket og kolesterolnivået👨‍⚕️💉

Noe av viktigste ved en helsesjekk er nok å kartlegge individuelle livsstilsfaktorer som bidrar til økt risiko for livsstilssykdommer som diabetes, høyt blodtrykk og hjertesykdom, og man kan dermed få anbefalt forebyggende tiltak for å unngå det😃

Og husk: «the human body is not a car, and, in contrast to a car, it has self healing properties»😉😆

Det er imidlertid noen undersøkelser som anbefales å ta regelmessig, og det er screeningundersøkelser for:
🚺 livmorhalskreft (25-69 år)
🚺 brystkreft (50-69 år)
🚹 prostatakreft ved arvelig belastning for prostatakreft
🚻 tarmkreftscreening settes i gang i 2019 (fra 55 år)

Bør du ta en helsesjekk selv om du føler der frisk?

BØR DU TA EN HELSESJEKK NÅR DU FØLER DEG FRISK?❓🤔Mange ønsker årlige helsesjekker (eller «EU-kontroller» som mange kaller det☺️). Det finnes en lang rekke tilbud hos private helseaktører, som koster alt fra noen hundrelapper til opptil femsifrede beløp.Men er det egentlig nødvendig med helsesjekk når du føler deg frisk❓Hør Cecilies tanker om positive og negative sider ved generelle helsekontroller i dagens video ➕➖Det finnes nok inget fasitsvar på spørsmålet, men ønsker du å ta en helsesjekk så er det i alle fall viktig å være klar over at alle prøver har en usikkerhet ved seg, og at ved en generell undersøkelse kan man ikke avdekke all mulig sykdom – og det er heller ikke all sykdom som kan forebygges.Det kan være rimelig å anbefale legesjekk fra 40-årsalderen. Hvilke prøver man tar avhenger av ✅ din risiko for sykdom✅ dine eventuelle symptomer✅ risikoen for sykdom i din familie✅ din generelle helsetilstandHvis du vet at du er arvelig belastet når det gjelder enkelte sykdommer, så kan det være behov for oppfølging. Er du f.eks. arvelig disponert for hjertesykdom kan det være klokt å få målt blodtrykket og kolesterolnivået👨‍⚕️💉Noe av viktigste ved en helsesjekk er nok å kartlegge individuelle livsstilsfaktorer som bidrar til økt risiko for livsstilssykdommer som diabetes, høyt blodtrykk og hjertesykdom, og man kan dermed få anbefalt forebyggende tiltak for å unngå det😃Og husk: «the human body is not a car, and, in contrast to a car, it has self healing properties»😉😆Det er imidlertid noen undersøkelser som anbefales å ta regelmessig, og det er screeningundersøkelser for:🚺 livmorhalskreft (25-69 år)🚺 brystkreft (50-69 år)🚹 prostatakreft ved arvelig belastning for prostatakreft🚻 tarmkreftscreening settes i gang i 2019 (fra 55 år)

Publisert av Drop-in legene Tirsdag 8. januar 2019