Det har lenge vært kjent at det å tilbringe tid i naturen øker både din fysiske og psykiske helse. Men hva hjelper det mot og hvorfor?

I 2018 publiserte et amerikansk forskerteam en omstendelig vitenskapelig artikkel som så på mange forskjellige studier som hadde blitt gjort på naturens innvirkning på helsen. Gjennomgående viste disse studiene at å være i naturen:

➡️ reduserer stress, angst og depresjon

➡️ reduserer ADHD-symptomer som uro og konsentrasjonsvansker

➡️ senker blodtrykket

➡️ redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer

➡️ gir generelt mer overskudd, bedre humør og følelse av velvære

Hvis det i tillegg er sol ute så tilfører det kroppen D-vitaminer, noe som er viktig for blant annet bein, muskler og immunforsvaret😃

Men hvordan kan det henge sammen at det å være i naturen gjør at du får bedre helse?

Vi vet at stresshormonet kortisol senkes i naturen. I 2019 ble det publisert en artikkel som viste at kun 20 min i naturen 3 ganger i uka reduserte stresshormonet i kroppen😃 Hvis man tilbragte over 30 minutter i naturen fikk man en ytterligere effekt, men den effekten kom i en lavere hastighet.

Siden stress er en kjent årsak til flere fysiske og psykiske sykdommer, vil det å redusere stress også redusere risiko for sykdom.

Generelt sett er man også mer fysisk aktiv i naturen. Økt fysisk aktivitet vet vi alle er bra for å redusere risikoen for en rekke sykdommer og styrker mental helse.

Noe av den positive helsegevinsten naturen har, kan faktisk oppnås ved å se naturbilder uten å faktisk være ute i naturen. Så du kan altså «jukse» hjernen din til noe av den avstressende effekten du kan få i naturen😉

Men jeg anbefaler deg selvsagt å heller komme deg ut i naturen enn å se på den😊